Dagens Nyheter

22 nov. 2013

Nyhetsflödet fredag den 22 november

Överflöd av annat slag
- Anna Sophia Bonde i Dagen - "Är man pessimist eller realist om man antar att den svenska julhandeln kommer att slå rekord även detta år av bedrövelser för folken i Egypten, Syrien och nu senast Filippinerna? Inte så att vi inte kommer att skicka pengar till de behövande. Men för de allra flesta av oss kommer julfirandet att vara business as usual, från Domssöndagen via adventstiden fram till själva juldagarna.
Samhällsekonomiskt sägs det vara bra att vi handlar och håller (h)julen rullande. Det leder till tillväxt och besvärjer recessionen. Vi har, som vanligt, vårt på det torra. Sverige är och verkar förbli ett märkligt tryggt och förutsägbart undantag i en osäker och farlig värld.
I Bibeln står det om hur det av den som fått mycket också kommer att krävas mycket. Sverige, och därmed också Sveriges kristna, har fått tio talenter – full pott. För dessa kommer vi en dag att avkrävas räkenskap. Vad gjorde vi med all vår rikedom? Som land, som kyrka, som enskilda kristna?
"

Befriande klarspråk!
- Jonas Norlén i Efter Kristus - "En av de mest härliga saker med att få vara i Etiopien och arbeta i Mekane Yesuskyrkan, om ni frågar mig, är att det inte råder några som helst tvivel om vad man tror på. Jesus är självklart Guds son, hela världens Frälsare och Herre, och Bibeln är självklart Guds heliga Ord, givet till oss människor för att vi ska veta vem Gud är och vad Hans vilja är. För mig som teolog är det så otroligt befriande att få vara i ett sammanhang där man inte behöver strida på två fronter, så att säga, som jag upplever ofta var fallet i Sverige. Dels utåt, mot ”världen” och alla dem som förnekar Gud och tron på honom – och dels inåt, inom kyrkan, mot alla förvridna och falska påståenden om Gud, Jesus och den kristna tron som finns där."

Heterofølelser og homofølelser
- Øyvind Kleiveland i Norske Dagen - "Er det feil å ha ho­mo­fi­le fø­lel­ser? Nei. Er det feil å ha he­te­ro­fi­le fø­lel­ser? Nei. Men det er synd å leve ut sine fø­lel­ser, om det ikke er i et ek­te­skap god­kjent av Gud.
Kristne kan ha sett på homofili som ekstra «skittent», bare fordi Bibelen nevner homofili i noen vers.
Ja, det står i Bibelen, men i de samme versene nevnes de som lever i hor og ekteskapsbryterne på lik linje!
Det er forskjellsbehandling av de homofile at vi ikke har forkynt resten av disse versene i 1. Korinterbrev 6 – for eksempel til kristenheten i dette landet.
Det er jo langt flere kristne ekteskapsbrytere og kristne som lever i hor her i landet enn det er homofile. Jesus sier noe om en flis og en bjelke, la oss tenke litt på det
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar