Dagens Nyheter

11 nov. 2013

Nyhetsflödet måndag den 11 november

Förkunnelsen bär församlingen – inte stadgarna
- Pelle Hörnberg på Pingts hemsida - "Just nu får samtalet och debatten om medlemskap i församlingen ny energi. Vår största församling, Filadelfia Stockholm, har lämnat ut ett samtalsunderlag angående församlingens struktur och förhållningssätt. Om vi väljer en större öppenhet kräver det en ökad tydlighet. Om församlingarna väljer ett mer inkluderande förhållningssätt, vilket vi redan i praktiken gjort, så behöver processen av lärjungaskap en renässans i våra församlingar. Förkunnelsen, i gudstjänster och smågrupper, behöver ha ett tydligt fokus på det centrala i evangeliet. Att föra människor till tro, dop och ett utgivande, missionerande, heligt liv är församlingens uppdrag.
Denna process kan aldrig skapas genom stadgar och förordningar ( även om stadgarna självklart måste spegla vår teologiska övertygelse).
Vi behöver därför ha en större tilltro till Ordets och Andens verk som redskap för att detta sker. Ett ökat ansvar på det andliga ledarskapet för att dessa processer är i funktion är ofrånkomligt.
"

En aningslös hågkomst av kristallnatten
- Siewert Öholms blogg - "Morgonen i nazityskland den 10 november 1938 låg judiska hem, affärer och synagogor i spillror eller i brandrök. Judar, barn och föräldrar, mördades och starskottet gick för ”den slutliga lösningen”. Men det skrämmande var och är att det som hände var skörden efter flera års hatsådd mot judar. Antisemitismen fick  breda ut sig eftersom  tystnaden var kompakt både i Tyskland och i Europa. Vi vet vad som hände sen. Vi vet hur nazismen ledde till 6 miljoner judars död i koncentrationslägren och till ett helt Europa i spillror. Vi sa då, 1945 och 1948, att ”detta skall aldrig få hända igen”. Ändå tycks en av människans största svagheter vara oviljan att lära av sin egen historia.
Vi ser det nu igen. Judehatet! Vi ser det idag den 10 november 2013. Vi ser det i Europa. Vi ser det i Sverige.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar