Dagens Nyheter

24 nov. 2013

Nyhetsflödet söndag den 24 november

Rimlig ändring av abortlagar
- Roland Poirier Martinsson i Världen idag - "Nyligen slog Högsta domstolen i USA fast Texas nya, omtalade abortregler. I juli använde den demokratiske politikern Wendy Davis möjligheten att fördröja ett lagförslag genom en så kallad filibuster, att lägga beslag på ordet i kongressen och inte sluta prata, för att hindra en lag hon tyckte illa om. Den principfaste Davis höll på i elva timmar utan att ens gå på toaletten.
Texas nya abortlagar har beskrivits som ett grundskott mot kvinnors rättigheter och ett avgörande hot mot den fria aborträtten.
Så vad säger lagen? I grund och botten fyra saker. För det första, nästan alla aborter efter vecka 20 förbjuds, bara speciella omständigheter tillåter att graviditeter avslutas så sent. För det andra, hårdare krav ställs på abortkliniker, som måste godkännas av ett sjukhus som ligger inte mer än 50 km bort, dessutom måste personen som utför aborten leva upp till vissa krav. Slutligen måste kvinnor som vill ta abortpiller göra det i läkares sällskap.
"

Ett milt godkännande
- Stefan Gustavssons blogg - "Idag för femtio år sedan dog C S Lewis. Trots att hans många böcker skrevs för mer än ett halvt sekel sedan studeras de med oförminskat intresse över hela världen – en bekräftelse på genialiteten i hans tänkande och kraften i hans litterära förmåga.
I svensk kristenhet bänder det och bryter det inom de flesta traditioner. Den underliggande frågan är: Hur ska vi tala om kristen tro i vår tid? Här tror jag Lewis kan komma till vår hjälp.
Ett återkommande tema för Lewis är hur provocerande Jesus var. Med Narnia-seriens ord: Han är inget tamt lejon. I God in the dock skriver Lewis: ”Jesus frammanade huvudsakligen tre reaktioner: hat – fruktan – tillbedjan. Man ser inga spår av att folk gav uttryck för milt godkännande
.”

De fem tjänstegåvorna del II – profet
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Även den profetiska gåvan har periodvis haft en låg acceptans i den kristna kyrkan. Detta hänger säkert samman med att profeten alltid innebär en utmaning för sin närmaste omgivning. Han/hon är en sanningssägare, en person som ser längre och klarare både i den synliga och den osynliga världen. Hans/hennes uppgift kan beskrivas som att uppmuntra, trösta, varna, förmana och att ge vägledning i konkreta situationer.
Bibeln är tydlig med att även profeten har en särskild funktion i samband med en kyrkas eller en kristen verksamhets grundläggningsskede. Paulus skriver i Efesierbrevet att vi som Guds folk ”är uppbyggda på apostlarnas och profeternas grund, där hörnstenen är Kristus Jesus själv” (Ef 2:20). Av sammanhanget framgår det att ”profeterna” syftar på personer som är verksamma under det nya förbundets era (se Ef 3:5)
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar