Dagens Nyheter

27 nov. 2013

Nyhetsflödet onsdag den 27 november

Gud gav mig mod att avrusta
- Nasrin Sjögren i Världen idag - "När jag blickar tillbaka på mina 31 år, inser jag att mitt liv utan tvekan kan sorteras under kategorin "svåra levnadsöden". Faktum är att jag kan bocka av så många traumatiska händelser och tuffa omständigheter, att jag knappt skulle tro att en enda människa kan råka ut för allt själv. Om det inte vore för att det är mitt liv, som jag har levt mig igenom. När andra får reda på hur jag har haft det, frågar de mer ofta än sällan hur jag har kunnat gå så hel igenom allting. Det är en fråga som jag har blivit svaret skyldig. Hur ändlösa och oräkneliga nätter jag än förtvivlat har gråtit mig igenom och hur många frusna sorger jag än har burit på, står jag ändå här idag. Hel, i all min brustenhet. Fullkomlig, i all min bräckliga mänsklighet. Med ett hjärta som slår slag efter slag för kärlek och skönhet.
Tacksam att vara vid liv. Lycklig att leva. Så slog det mig en dag, att jag visste svaret. Det som har hållit mig flytande och levande har varit tacksamheten.
Utanpå lade jag på lager efter lager av hårda ideologiska försvarsmekanismer. Socialism. Feminism. Alla möjliga -ismer, som alla hade samma kärna: egoism. Med ett litet barns avundsjuka sinne för millimeterrättvisa. Kombinerat med en rymlig offerkofta, som smygande och närmast omärkligt blev en allt trängre tvångströja
."

Dödade Darwin Gud?
- Erik Åkerlund i Signum - "Axess TV visade nyligen den definitiva 60-minutersdokumentären om Darwin, darwinismen och Gud.
Dokumentären bär namnet Did Darwin kill God? och producerades av BBC redan 2009. Presentatör och ciceron i programmet är Conor Cunningham, verksam vid Centrum för teologi och filosofi vid Nottinghams universitet. Han har skrivit boken Darwin’s Pious Idea och framställs i programpresentationen som ”en övertygad anhängare av evolutionsteorin, men också en kristen”.
Cunningham visar under programmets första 15 minuter hur det vi i dag känner som den ”bokstavliga” läsningen av Bibeln, och särskilt av Första Moseboken, var okänd i fornkyrkan. Visserligen hade Bibeln och dess texter en bokstavlig mening, men med denna följde också en än viktigare allegorisk betydelse. Man förstod det alltså då som att Bibeln, och framför allt Gamla testamentet, hade olika ”lager” eller tolkningsnivåer. Frågan ”är Bibeln sann?” var helt oförståelig, enligt Cunningham; snarare var frågan ”vad vill Gud kommunicera genom detta?


De fem tjänstegåvorna del V – tjänsten uppenbarar Kristus
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "En av de största och mest fantastiska sanningarna om Guds folk i världen är den som döljer sig bakom beskrivningen av församlingen som ”Kristi kropp”.  (1 Kor 12:12-13, 27-28)
Bilden av församlingen som en levande organism, där Guds Ande manifesteras i form av gåvor och tjänster och där Kristus själv är huvudet predikar ett förunderligt budskap till alla som vill lyssna: genom kyrkan möter vi Kristus själv. Eller för att konkretisera: genom de gåvor och tjänster som är givna åt Kristi kropp möter vi olika aspekter av Jesu egen personlighet.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar