Dagens Nyheter

14 nov. 2013

Nyhetsflödet torsdag den 14 november

Våga se verkligheten
- Joel Halldorf i Sändaren - "Winter is coming” lyder valspråket för släkten Stark i den populära tv-serien Game of Thrones. Vintern är på väg. Kanske är det ett passande valspråk för oss frikyrkliga idag?
Då tänker jag inte på att marken vilken dag som helst kan täckas av snö. Jag tänker på den framtid frikyrkorna går till mötes. Om väckelsen är en eld, så är det kanske lämpligt att likna dess motsats vid en vinter? Vintern är på väg; jag tror att det är så.
För ett par år sedan genomförde EFK, under ledning av Öyvind Tholvsen, vad man kallade för Sverigeundersökningen: en statistisk undersökning av utvecklingen inom protestantisk kristenhet i Sverige. Statistik och siffror kan vara krångligt. Men det här är en ganska okomplicerad läsning. Låt mig sammanfatta: det går utför.
Under 00-talet minskade antalet frikyrkoförsamlingar med nästan 20 procent. Över 500 församlingar lades ner, eller en i veckan
."

Körde motorcykel till det drabbade området
- FA:s hemsida - "Ett flertal frälsningsofficerare från ön Leyte där det finns fyra frälsningsarmékårer befann sig i närheten av ön Ceby när tyfonen slog till. Efter stormen kunde två av frälsningsofficerarna hyra motorcyklar och tog sig trots svårframkomliga vägar tillbaka till Leyte, där de började samordna hjälparbetet tillsammans med den lokala räddningstjänsten, säger överste Bob Lee från Frälsningsarmén på Filippinerna.
- Nu kämpar man med att vägarna ska bli farbara igen så att hjälpsändningarna kan komma fram och att de skadade och sjuka kan få läkarvård."

Ulf Ekman snakker om katolsk tro
- Norska Dagen - "Han mener vi har tilgang til syv sakramenter, og tror på apostolisk suksesjon. For første gang gir Ulf Ekman et intervju om sin reorientering mot de historiske kirkene.
Ulf Ekmans yngste sønn, Benjamin Ekman, tok steget over i Den katolske kirke nylig.
Redaktøren for Livets Ord teologiske tidsskrift, Keryx, har også bestemt seg for å bli katolikk.
Grunnlegger av Livets Ord og sjefredaktør for det teologiske tidsskriftet, Ulf Ekman, har de siste årene vist stor interesse for teologien innen de historiske kirkene.
I sin seneste artikkel i Keryx tar Ulf Ekman opp temaet kirkesyn, altså hvordan vi ser på kirkene fra Jesu tid og frem til i dag. Artikkelen har vekket opp en debatt i Sverige om hvor Ulf Ekman og Livets Ord er på vei.
I helgen rykket hovedpastor, Joakim Lundqvist, ut med en sak på Livets Ords nettsider og slo fast at menigheten ikke er i ferd med å bli en katolsk kirke
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar