Dagens Nyheter

25 nov. 2013

Nyhetsflödet måndagen den 25 november

”Starkaste jag upplevt på länge”
- Världen idag - "Under förra helgen gick konferensen Forum för evangelisation av stapeln i polska Krakow. En katolsk konferens med 1 100 delegater som syftar till att mobilisera för evangelisation och mission. Konferensen är ett uttryck för den karismatiska rörelse som just nu går igenom katolska kyrkan...
...Något som berörde Ulf Ekman särskilt var när tre präster kom fram efter kvällsmötet i basilikan och ville ha förbön för att kunna predika mer kraftfullt i den helige Ande.
– Det finns en stor längtan i de här sammanhangen att lära sig mer om och få prov på det vi brukar kalla för kerygmatisk, eller proklamerande, förkunnelse. Jag säger inte att de inte alls har detta och att vi levererade det, men vi kunde i alla fall bidra med något här.
Under konferensen fanns det även utrymme för några paneldebatter och Ulf Ekman medverkade i två av dem. En behandlade huruvida katolska kyrkan håller på att ”protestantifieras”
.

Kris kan bli möjlighet
- Per Danielsson i Hemmets vän - "Det kinesiska tecknet för kris lär delvis likna tecknet för möjligheter. Och kris behöver inte betyda slutet. Det kan innebära en vändning till något nytt och bättre.
För några veckor sedan satt jag i stadshussalen i den ökända mångmiljonstaden Medellin i Colombia, ett land som i snart 50 år plågats av fruktansvärt våld, inbördeskrig, gerillaattentat och knarkmaffians uppgörelser. En svensk företagare skulle få en hedersbetygelse för 20 års sociala insatser genom biståndsarbete bland gatubarn, livstidsdömda fängelseinterner, fattiga indianfamiljer vars barn saknade skolutbildning.
Samma dag som den ökände maffialedaren Pablo Escobar dödades 1993 kom den utblottade svenske småföretagaren från lilla Mölltorp i Västergötland till Colombia. Pablo Escobar hade tjänat oräkneliga miljoner på narkotikasmuggling och hade mängder av mördade människor på sitt samvete. Börje Erdtman hade förlorat alla sina ekonomiska tillgångar i 1990-talets turbulenta svenska ekonomi. När han fyllde 50 år ville han inte ha några presenter, bara pengar, så han kunde åka med en biståndsgrupp till Colombia och bygga ett barnhem för gatubarn. Det blev starten för minst två resor om året i 20 år. Ankarstiftelsen, den biståndsorganisation han tog initiativet till, har bland mycket annat varit med och byggt 100 skolor för att ge fattiga barn utbildning och en ny möjlighet
."

De fem tjänstegåvorna del III – evangelist
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Vad evangelisten har för uppgift i Guds rike är nog bekant för de allra flesta av oss. Samtidigt kan det vara intressant att veta att evangelisttjänsten inte fick sitt erkännande i den västerländska kristenheten förrän i slutet av 1800-talet, då väckelsepredikanter som Charles Finney (1792-1875) och D. L. Moody (1837-1899) fick så starkt genomslag att deras unika typ av tjänst behövde få ett namn. Både Finney och Moody fick föra tusentals människor till tro."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar