Dagens Nyheter

17 nov. 2013

Nyhetsflödet söndag den 17 november

Församlingens USP
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Jag tror att alla organisationer gör klokt i att återkommande påminna sig om sitt unika erbjudande. I en verksamhetsvardag – vilken som helst – är det mycket som distraherar och pockar på uppmärksamhet. Att då få återkomma till en kort, kärnfull mening som tydliggör syfte och mål med verksamheten, det skapar en riktning och kan vägleda i beslut, stora som små. Alltså: Vad är essensen i det just vi erbjuder människor?
I dessa dagar, när det bryter och bänder i kristenheten lite varstans, skulle våra kyrkor och församlingar må väl av att ställa sig en sådan fråga. Det kan hjälpa oss att fokusera på väsentligheter och därmed vårt uppdrag. Det unika med kyrkan är inte vår second hand-verksamhet, att vi vill mänskliga rättigheter, värna skapelsen och hjälpa samhällets utsatta. Allt detta är gott, det är i dessa områden som Gud har sina största intressen, men det gör oss inte unika. Församlingens signum där­emot, vårt erbjudande till de fredagsmysande medelklassvenskarna, som ingen annan kan erbjuda, är en andlig erfarenhet som skapar kontakt med universums skapare och Herre, Jesus Kristus.
"

Håll huvudet kallt och hjärtat varmt
- Hans Weichbrodt i Världen idag - "Vi är inne på slutet av det svenskkyrkliga kyrkoåret och följaktligen innehåller den förra och de två kommande söndagarna rubriker om den yttersta tiden. I söndags hörde jag således en präst hålla en utmärkt predikan med Jesu tal om tidens slut som tema. Två av hans rubriker var: ”Håll huvudet kallt” och ”Håll hjärtat varmt”. Dessa två uppmaningar ligger väl i linje med den hållning som Jesus själv förespråkar när han talar om tiden innan hans egen återkomst.
I ett nytestamentligt perspektiv lever vi sedan Jesu första ankomst i den sista tiden
."

Prata om Kristus
-Annika Borg i Kyrkans Tidning - "Kristus är en tankekonstruktion och tron är inte ett försanthållande av något som faktiskt hänt, slår tidigare ärkebiskop KG Hammar fast i Kyrkans Tidning nr 45
Nu är ju Hammar fri att bekänna och förneka vad han vill. Och det är självklart ingen hederligt arbetande teolog som höjer på ögonbrynen över att mycket är höljt i historiens dunkel, inte heller att Nya testamentet är tolkningar. Det är ju all text. Och inte är det någon överraskning att texterna speglar lager av uttryck. KG Hammar får detta att låta som nya rön när det i själva verket är självklarheter.
Men pudelns kärna är något annat och kan formuleras så här: På vilken grund skapar Hammar sig ett tolkningsföreträde som auktoritativt avvisar basinnehållet om Kristus i de källor vi har att tillgå – Nya testamentets texter, traditionen och människors religiösa erfarenheter  – och förkunnar en kristendom utan Kristustro?
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar