Dagens Nyheter

4 nov. 2013

Nyhetsflödet måndag den 4 november


Vilseledande resonemang
- Stefan Gustavsson i Världen idag - "Det engelska uttrycket "a red herring" betyder villospår och används när debattörer avviker från ämnet eller för vilseledande resonemang. Jag kommer att tänka på uttrycket när jag läser vad biskop Antje Jackelén säger om jungfru­födelsen (KT 10/10, SvD 23/10).
Biskopen gör en poäng av att jungfrufödelsen bara nämns två gånger i Nya testamentet – hos Matteus och Lukas – medan övriga skrifter inte säger något i frågan. Men hur kan det vändas mot jungfrufödelsen; det är ju ett argument ur tystnaden?
För att ta ett personligt exempel. Jag har ofta talat om Jesu identitet utan att nämna jungfrufödelsen. Det beror varken på att jag saknar kunskap om den eller betvivlar den. Det beror i stället på prioriteringar i en given situation.
I andra sammanhang har jag utförligt talat om att Maria blev gravid utan en mans medverkan.
Det är historiskt felaktigt att utgå från vad källor inte säger; utgångspunkten måste vara vad som står i de källor vi har tillgång till. I fallet med jungfrufödelsen har vi två tydliga källor att förhållas oss till. Båda källorna ger samma information; ingen historisk källa hävdar något annat
."

Försoningsläran inget förvrängt missförstånd
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Att omtolka korsfästelsen utifrån nutida referensramar för att komma undan vad som uppfattas som daterade offersymboler, vittnar knappast om nytänkande. Jesu offerdöd har alltid betraktats som en dårskap eller ett förvrängt missförstånd, skriver Jacob Rudolfsson utifrån debatten kring försoningsläran.
Martin Luther, som häromdagen uppmärksammades i flera länder i samband med Reformationsdagen (31 oktober 1517 var då han spikade upp de 95 teserna på kyrkporten i Wittenberg), brukade säga att läran om rättfärdiggörelsen var den trosartikel som kyrkan står och faller med. Han menade att alla andra läror – Treenigheten, Skapelsen, Syndafallet, Guds nåd, inkarnationen, sakramenten, människans synd och frälsning – kommer samman i Jesu försoningsverk på korset då han bar världens synd och tog på sig Guds straff. Reduceras detta till endast en metafor eller en symbolisk handling, rasar hela bygget
."

 Nyordningar i Filadelfia, Stockholm, del 2
- Mikael Karlendals blogg - "I somras på Nyhemsveckan talade Niklas Piensoho om ett ”paradigmskifte” – att vi kristna måste ändra vårt sätt att förhålla oss till omvärlden. Han tog exempel från den i vårt tid så aktuella homo-rörelsen och s k pride-parader – i stället för att ”uscha” och ”fya” ska vi välsigna och bemöta människor med kärlek och be för dem. Samtidigt menar han sig tydligen inte ha ändrat sig vad gäller läran. Vad menade han då med ”paradigmskifte”? För han kan ju knappast ha menat att det är ett paradigmskifte att vi ska älska våra medmänniskor och be för dem eller?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar