Dagens Nyheter

30 maj 2014

Nyhetsflödet fredag den 30 maj

Inte olagligt att erbjuda förbön
- SEA:s hemsida - "Det är ironiskt att knappt en vecka efter att SVT uppmärksammade den nyutgivna "Liten handbok i konsten att bli lesbisk”, som påstår att sexualiteten inte är statisk och kvinnors "sexuella potential" att bli lesbiska, upprörs SVT:s Uppdrag granskning över att homosexuella söker hjälp hos präster när de brottas med sin sexualitet. Detta är en inkonsekvent hållning.
Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, i en kommentar till onsdagens Uppdrag granskning om präster och synen på homosexualitet i Svenska kyrkan.
- Uppdrag granskning agerar modern inkvisition när de framhäver att prästerna bör säga att det går alldeles utmärkt att vara kristen och homosexuell. Vi har religionsfrihet som garanterar prästerna rätten att tänka själva och göra egna ställningstagande utan att först få dem godkända av media
."

Kyrkoledningen låter prästerna ta smällen
- Lukas Berggren i Världen idag - "Så har då Uppdrag gransknings program "Bögbotarna" visats. Man kan fråga sig hur både titel och innehåll rimmar med att Svt är förbundna att utöva sin sändningsrätt "opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrande- och informationsfrihet ska råda".
Så har då Uppdrag gransknings program "Bögbotarna" visats. Man kan fråga sig hur både titel och innehåll rimmar med att Svt är förbundna att utöva sin sändningsrätt "opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrande- och informationsfrihet ska råda". Som experter i den massmediala avrättningen kallas en präst som kandiderat för Feministiskt initiativ i EU-valet, samt en annan präst som kandiderat för Socialdemokraterna till Stockholms stiftsfullmäktige. De får skaka på huvudet och pusta i sändningen över att det finns så konservativa präster kvar i Svenska kyrkan. De trodde ju förstås att man hade kommit längre. Det är väl inte en alldeles djärv gissning att prästerna ifråga har egna starka intressen av att sänka Frimodig kyrka.
En sak kan man konstatera: programmet har utlöst ett hat mot bekännelsetrogna präster. Och detta var förmodligen syftet. Att låta dem löpa gatlopp ett tag och hoppas att de sorteras ut.
"

Ateistisk teologi
- Norske Dagen - "Per­son­lig fryk­ter jeg at hvis norsk aka­de­misk teo­lo­gi be­man­nes med teo­lo­ger som har et så stort behov for å være uten­for van­lig all­far­vei, må man ikke være over­ras­ket om teo­lo­gis­ke stu­di­er leder til ate­is­me, skriver Kjell J. Tveter.
Det er en merkelig overskrift på et innlegg. Men jeg er redd den kan være dekkende. Teologen Hallvard N. Jørgensen har 8. mai en artikkel om teologi og evolusjon.
På Vårt Lands Verdidebatt har han en mer utfyllende artikkel. Han erklærer at han slutter seg helt til evolusjonslæren. Han refererer til Jerry Coyne.
Problemet er at Coyne er en rødglødende ateist, med en klar agenda om å promotere ateisme ved hjelp av vitenskap og særlig evolusjon.
Det ser ut til at Coyne som er professor i evolusjonær genetikk, nå bruker nærmest all sin tid på å fremme ateisme. Coyne synes å mene det samme som Dawkins at det skulle være forbudt å oppdra sine barn i en religiøs tro
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar