Dagens Nyheter

13 maj 2014

Nyhetsflödet tisdag den 13 maj


"Där spriten går in , går vettet ut"
-  Johan Cronemans sportkrönika i Dagens Nyheter - "Hur kan man ta ett så korkat beslut att köra bil  berusad? Folk har stått på kö för att formulera just den frågan – men det är ju just det: Man är berusad. Berusade människor saknar som bekant omdöme. Det ligger liksom i sakens natur. Svaret finns alltså någon annanstans, och frågan är givetvis helt omöjlig. Och korkad.
Den ende som egentligen har rätt att ställa just den frågan är Petter Northug.... Han har ju också själv svaret, världens äldsta, sämsta, tråkigaste sanning: Där spriten går in, går vettet ut."

Därför behövs nya församlingar
- Stefan Swärd i Världen idag - "Den lokala kristna församlingen är Guds boplats på jorden. Templet är inte en byggnad utan Gud bor bland sitt folk.
Den lokala kristna församlingen är också ambassaden för Guds rike. Vi representerar ett annat rike. Som kristna är vi ambassadörer för vår kung Jesus.
Därför är det allvarligt när den lokala kristna församlingen försvagas. Det finns i dag exempel på många platser i Sverige med mycket svag närvaro av kristen församling. Svenska kyrkan saknar också på många platser ett verkligt fungerande lokalt församlingsliv, utan administrerar främst ett antal religiösa tjänster. Det är alltför många platser i Sverige där den frikyrkliga närvaron har försvagats i alltför stor utsträckning.
Därför behövs församlingsplantering och det är en gemensam kristen angelägenhet.
Varje stadsdel och samhälle i Sverige behöver en levande, missionerande, evangeliserande och vital kristen församling. Det behövs också olika typer av församlingar för att nå olika kategorier av människor. Det räcker inte med att bara tänka församling utifrån geografisk närhet.
"


 «Europeiske land be­gren­ser, eller for­sø­ker å be­gren­se, folks fri­het til å gi ut­trykk for sin tro»
- Norske Dagen - "Hvert år presenterer Den amerikanske trosfrihetskommisjonen en rapport om situasjonen i land der det blir begått grove brudd på trosfriheten. I fjor uttrykte kommisjonen for første gang uro for utviklingen i Vest-Europa. Uroen er ikke blitt mindre i årets rapport.
Fiendtlig atmosfære
Kommisjonen mener at europeiske land begrenser, eller forsøker å begrense, folks frihet til å gi uttrykk for sin tro. Som eksempler nevner de forbud i flere land mot å bære synlige symboler som kors eller hijab, rituell slakting og omskjæring av gutter.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar