Dagens Nyheter

19 maj 2014

Nyhetsflödet tisdag den 20 juni


Varför är försoningsläran viktig?
- Stefan Swärds blogg - "Det är uppenbart att vi har olika uppfattningar om att Kristus led ett ställföreträdande strafflidande på korset, och att han sonade vår skuld och synd inför Gud. Jag gillar inte ordet vedergällning, tycker inte det är bibliskt när man talar om vad Jesus gjorde på korset, däremot tycker jag att uttrycket ställföreträdande strafflidande uttrycker och sammanfattar detta på ett bra sätt. ”Penal substitution” på engelska.
Jag menar sedan att övergivandet av ”ställföreträdande strafflidandet” leder till en rad konsekvenser både teologiskt och pastoralt.  Enligt min mening leder det till att nåden tonas ner, därför att fokus på Guds handlande med oss flyttas från korset till våra praktiska liv. Jag menar att det också leder till att syndens allvar tonas ner, Gud kan förlåta synder utan Jesus som det ställföreträdande offret.
"

”Okänt bland svenskar att alkohol orsakar cancer”
- Dagens Nyheter - "Förbjud alkoholreklam. Medan positiva effekter av måttligt bruk av alkohol slås upp stort talas det tyst om nya rön om alkoholens skadliga effekter, som är betydligt större. Att alkohol är en av de tyngsta enskilda cancerorsakerna är exempelvis förvånansvärt okänt i Sverige, skriver två medicinforskare.
Under senare år har vi hört många rapporter om alkoholens hälsobringande effekter, och massmedierna är snabba med att lyfta fram rapporter som andas nya fynd om att måttlig alkoholkonsumtion är nyttigt för hjärtat. Mindre uppmärksamhet ges ny kunskap om skadeeffekter av alkohol. Om dessa kan man läsa i ett manifest som publicerades för drygt ett år sedan vid en av Svenska läkaresällskapet arrangerad slutkonferens, Amphora, ett flerårigt europeiskt forskningsprojekt om alkoholpolitiska åtgärder.
"

"Unga vill inte komma in i himlen, de vill komma in på college"
- Kyrkans Tidning - "Alla unga ser sig som världsförbättrare. Det var Jesus också. Det gäller bara att förmedla det. Ungefär så gick debatten när teologen Thomas H Groome gästade Stockholm och Immanuelskyrkan.
Hur göra tron relevant för unga idag?
Det var den stora frågan då teologen Magnus Sternegard, barn- och ungdomskoordinator på Equmenia och teologen Skander Kurtin tillsammans med Thomas Groome talade om Trons framtid under ett välbesökt seminarium med undertiteln "Pedagogik i en värld med nya utmaningar". Ett i en rad av möten med Thomas H Groome från Växjö i söder till Umeå under veckan.
"

Ting du ikke får høre på 17. mai
- Ole Petter Erlandsen i Vårt Land - "Grunnlovsjubileet står for døren. Floskler og fyndord sitter løst – ikke bare om grunnloven, men om hva som gjør Norge norsk. Men ikke alle historier som bør fortelles blir fortalt. Her er historien om noe av det som forties.
Solidaritet, frihet, likhet, brorskap, folkestyre, fred, Nansen og Amundsen. Din lokale versjon av 17.-maitalen vil sannsynligvis inneholde noen av disse begrepene. Det er trygt, det er ukontroversielt, det er norsk.
Men det er ting som ikke nevnes. Få eller ingen talere tør lenger å snakke om den avgjørende betydningen kristen tro har hatt for vår historie, vår jus, vår moral, kultur og tenkesett. Ingen 17.-mai-talere snakker med begeistring om den eneste revolusjonen vi noengang har hatt – kristningen av Norge. Frykten for reaksjoner fra illsinte humanetikere gjør at språk og vinkling endres. Og i misforstått toleranse dropper mange 17. mai-komiteer det verset av fedrelandssalmen hvor det står: "Du sende ditt ord til Noregs fjell, og ljos over landet strøymde".
I dette innlegget skal jeg fortelle noe av det 17.-mai-talerne ikke forteller deg om Norge - fordi de ikke vil eller fordi de ikke vet. Så hold deg fast
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar