Dagens Nyheter

5 maj 2014

Nyhetsflödet tisdag den 6 maj

Hamas välkomnas av EU
- Ruben Agnarsson i Inblick - "Hamas vill införa sharia-lagar, har som mål att utplåna Israel och förnekar Förintelsen. Organisationen hyllar våld, avfärdar förhandlingar och har förvandlat Gaza till en hårdför fundamentalistisk enpartistat som avskaffat såväl demokrati och yttrandefrihet som religionsfrihet.
Nu välkomnar EU att terrorstämplade Hamas blir en del av den palestinska myndigheten.
De konkurrerande palestinska organisationerna Hamas och Fatah skrev under ett samarbetsavtal i onsdags förra veckan, efter en nära sju år lång konflikt.
Överenskommelsen innebär att en gemensam interimsregering ska bildas inom fem veckor och allmänna val hållas inom ett halvår.
Hamas premiärminister Ismail Haniyeh i Gaza sade till journalister att han var ”glad över att kunna deklarera ett slut på den interna splittringen mellan palestinier”, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.
Israel drog sig tillbaka från Gaza år 2005 och året därpå röstades Hamas till makten.  Som tack för förtroendet avskaffade den islamistiska organisationen demokratin och Gaza har sedan dess styrts som en hårdför fundamentalistisk enpartistat.
"

Malmskillnadsgatans ängel utmanar oss
- Ruth Nordström  i Världen idag - "Häromdagen träffade jag Elise Lindqvist – känd som Ängeln på Malmskillnadsgatan. Vi spelade in en film för ”Inte till Salu” – en kampanj och namninsamling som uppmanar till skärpning av sexköpslagen och lagen om människohandel och till mer resurser för bekämpning av trafficking och sexualbrott. År 1999 blev Sverige det första landet i världen att förbjuda köp av sexuella tjänster. Sedan dess har 5000 anmälningar om brott rapporterats men inga har lett till fängelsestraff. Elise Lindqvist talar engagerat för en förändring.
Sedan hennes eget liv, med övergrepp, missbruk och prostitution på ett mirakulöst sätt fått en vändning, har hon ägnat de senaste 17 åren av sitt liv till att hjälpa andra prostituerade. Vi går in i St:a Clara kyrka för att ta en kopp kaffe och samtala. Hon lutar sig fram över bordet och berättar om det stora Mötet – med Jesus, som gav henne kraft att förlåta alla som gjort henne så illa. Alla förövare som gjort sig skyldiga till grymma övergrepp, fysisk och psykisk misshandel, förnedring och lidande i hennes liv.
"

«Det har aldri handlet om konvertering»
- Korsets seier - "- Vi aksepterer ikke de katolske dogmene, sier Livets Ord-pastor Joakim Lundvist.
Etter Ulf Ekmans konvertering til katolisismen, har flere kristenledere i Sverige etterlyst et tydeliggjøring av menighetens identitet.
Lundqvist konstaterer overfor Dagen at menigheten de siste ti årene har hatt en tydelig retning mot enhet, og på den måten har forandret seg siden starten i 1983.
- Men når det gjelder Den katolske kirkes dogmer, så står vi ikke bak dem. For eksempel i synet på Maria, paven, menighetssyn og nattverden, sier Lundqvist. - De har vi aldri trodd på eller forkynt. Det er tydelig for alle som har hørt Livets Ords forkynnelse gjennom årene.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar