Dagens Nyheter

3 maj 2014

Nyhetsflödet söndag den 4 maj

Vesper, vadå?
- Åke Hällzon  i Hemmets Vän - "Från tid till annan är det nyttigt att lyfta blicken och se på sig själv utifrån. Inte minst gäller det i våra kyrkor och församlingar. Av Jesus har vi fått ett uppdrag att göra alla folk till lärjungar och i det arbetet är det viktigt att kontinuerligt fråga sig vad som bär frukt, vad som skapar tillväxt, var verksamheterna blomstrar. I den protestantiska delen av kristenheten har vi också en lång historia av att så långt det är möjligt tillgängliggöra evangeliet om Jesus. Vi på Hemmets Vän är i högsta grad del i denna tradition. Varje vecka försöker vi göra vårt yttersta för att så många som möjligt ska få fatt i en tro på Jesus och upptäcka att Guds ande är lika nära som luften i våra lungor. Vi tror på det allmänna prästadömet och att ledarskap primärt är en funktion snarare än position. Självklart har kristna olika gåvor och förutsättningar men det finns ingen hierarki vad gäller vem som kan leda en gudstjänst, läsa Bibeln eller dela nattvarden.
Den här synen kan ställas mot en annan trend i Sverige idag. Flera klassiskt frikyrkliga sammanhang går mot en ökad professionalisering av ämbete, gudstjänst och språk. De sammanhang som utgår från kommuniteten på Bjärka-Säby representerar kanske tydligast denna riktning. För en utomstående märks det främst i vokabulären och gudstjänstens utformning. Vesper är det nya bönemötet. Laudes den nya morgonbönen. Detta leds av preses, som också är den som delar bröd och vin i eukaristin. Till detta dräkter, rökelse, ikoner och symbolik
."

Patriark fruktar att den kristna närvaron i Irak på väg att försvinna
- Signum - "Den katolske kaldeiske patriarken av Baghdad ser det kristna uttåget från Irak som ”skrämmande”. ”Om inga åtgärder vidtas nu kommer det om tio år bara finnas några få tusen kristna kvar i Irak”, säger patriarken Louis Raphael Sako. Han säger att de kristna fått ta emot de värsta stötarna i det pågående våldet i Irak och att tusentals familjer lämnar landet – ofta uppmuntrade av Väst att lämna sitt fosterland då de inte kan räkna med något skydd mot dödshoten från militanta muslimska grupper.
Den kaldeiske prelaten påpekade att det för bara få decennier sedan fanns 600 000 kristna enbart i Baghdad. För närvarande understiger den kristna befolkningen totalt i hela Irak bara 400 000 och utvandringsvågen ser ut att fortsätta.
"

Ett avsked till islamismen
- Ivar Arpi i en gästledare i  Svenska Dagbladet - "Det har gått åtta år sedan Mohammedkarikatyrerna. I dagarna utkom Ahmed Akkari, en av de drivande personerna bakom krisen, med boken ”Min afsked med islamismen”. Akkari var 2005 en av de islamister som agiterade mot Jyllands-Posten. Denna bok är hans avbön och har fått stor uppmärksamhet i Danmark och Norge.
Efter att karikatyrerna publicerades i Jyllands-Posten den 30 september 2005 dröjde det till februari 2006 innan protesterna bröt ut i Mellanöstern. Varför tog det nästan ett halvår?
Svaret är att det krävdes att Ahmed Akkari och en liten grupp islamistiska imamer från Danmark, med kopplingar till bland annat Muslimska brödraskapet, åkte på turné i Mellanöstern. Utan denna grupps ihärdighet hade det inte blivit någon kris...
...”Så länge vi är svaga, så använder vi fredliga medel”. Det var en mening Ahmed Akkari ofta hörde under sin tid som islamist. Islamister talar ofta med två tungor. Utåt talar man varmt om demokratiska principer och integration. Men inåt är tonen avsevärt hårdare.
"

Myrorna ökar försäljningen
- Svenska Dagbladet - "Svenskarna verkar fortsätta lockas av second hand. Frälsningsarméns butikskedja Myrorna ökade sin försäljning med 14 miljoner kronor till 255 miljoner i fjol och gjorde en vinst på 51 miljoner kronor, en ökning med närmare åtta miljoner, skriver Myrorna i ett pressmeddelande." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar