Dagens Nyheter

28 maj 2014

Nyhetsflödet torsdag den 29 maj


”Att forska på embryon är oetiskt”
- Sveriges Televisions hemsida - ”Det är inte främst katoliker som står bakom One of us-initiativet, utan medborgare i Europa, med eller utan religiöst ställningstagande. Även svenskar har skrivit under med sina namn. De har insett att forskning på ett embryo är oetiskt, och att det är ett liv som släcks”, skriver Gunilla Gomér och Stefan Swärd från Ja till livet.
Sonesson och Ohlsson ägnar sig åt en felaktig retorik i sin debattartikel. One of Us är ett europeiskt medborgarinitiativ initierat av prolife-organisationer runt om i Europa.
Ja till Livet, Provita och Respekt är de svenska motsvarigheterna. Medborgarinitiativet har bärighet med sina 1,9 miljoner namnunderskrifter. Det är inte främst katoliker som står bakom initiativet, utan medborgare i Europa, med eller utan religiöst ställningstagande.
Även svenskar har skrivit under med sina namn. De har insett att forskning på ett embryo är oetiskt, och att det är ett liv som släcks
."

Kejsarens nya kläder sydda för kyrkan?
- Kyrkans Tidning - "Svenska kyrkan har lyssnat på vackra ord från samhället, politiker, inflytelserika trendsättare och lobbygrupper. Många ser läget men vågar inte protestera. Trycket upplevs alltför stort, skriver prästerna Anna Sophia Bonde och Gunnar Hyltén-Cavallius.
Ett par evenemang i närtid har väckt starka rektioner också bland kyrkans folk: Eurovision Song Contest i Köpenhamn med dess segrare och Prideparad i Växjö med regnbågsmässa i domkyrkan.
   Men vi förflyttar oss först till Danmark, fast till en annan kulturyttring än den ovannämnda. Hans Christian Andersen skrev bland sina sagor ”Kejsarens nya kläder”. Har den något viktigt att säga i vår kristna kontext, mer än bara roa och ge oss kulturhistoria från danskt 1800-tal?
"

 Kan man välja sin sexualitet eller inte?
- Lukas Berggren i Världen idag - "I kväll sänds det redan omtalade programmet av Uppdrag granskning, där präster har smygfilmats under fejkade själavårdssamtal. Temat är, som så ofta när bekännelsetrogna präster ska dras i smutsen, homosexualitet. En konfident kommer till präster som har kandiderat för Frimodig kyrka och utger sig för att vilja få hjälp med homosexualitet. I själva verket är han reporter på Uppdrag granskning.
Prästerna får frågan om de tror att han kan bli fri från homosexualitet? Prästerna är väldigt inlyssnande. En präst säger: "Om du känner så vill jag verkligen stötta dig i det". En annan präst ber: "Herre hör Kalles böner, möt hans längtan". De ber och själavårdar alltså utifrån det som är konfidentens egen vilja. I konfrontationen efteråt säger en präst: "Jag kommer be för alla människor som söker upp mig i sin nöd". En annan präst säger: "Om någon kommer till mig och ber om hjälp, så vill jag hjälpa den personen att bli lycklig". Men reportern undrar då varför dessa präster inte säger till sina konfidenter att det går alldeles utmärkt att vara kristen och homosexuell. Det är så prästerna borde ha sagt, får vi veta.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar