Dagens Nyheter

11 maj 2014

Nyhetsflödet söndag den 11 maj

Ukrainska judar flyr ”hem” till Israel
- Världen idag - "Trötta, men glada, kunde 19 ukrainska judar sätta sina fötter på israelisk mark i söndags. De lämnar ett land i inbördeskrig och med växande antisemitism.
Efter några timmars kontroll av papper och bagage på söndagseftermiddagen på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv, fick 19 ukrainska judar sina nya israeliska identitetspapper och kom ut i ankomsthallen, där de möttes av kramar och israeliska flaggor av folk från immigrationsorganisationen Jewish Agency och Internationella kristna ambassaden (ICAJ), som bekostat resan.
Hälften av gruppen består av tonåringar, några av dem kom själva utan föräldrar.
Bakom dem ligger Ukraina i ett närmast inbördeskrigsliknande tillstånd och fler övergrepp mot den judiska befolkningen.
I de östra regionerna har två synagogor stuckits i brand, flera har fått antisemitiska slagord sprayade på väggarna och flera judar har antastats och slagits ner.
"

Kyrkligt toppmöte i Örebro
- FA:s hemsida - "Sveriges kristna råd och Svenska missionsrådet arrangerar en gemensam ekumenisk årskonferens i Örebro den 14 och 15 maj. Temat är "Över gränser".
Årskonferensen är en mötesplats för 25 medlemskyrkor och 34 medlemsorganisationer som tillsammans representerar den breda kristenheten i Sverige. Bland årets talare finns Agnes Abuom, ordförande för Kyrkornas världsråd, Cecilia Wikström, EU-parlamentariker och Anders Wejryd, ärkebiskop Svenska kyrkan.
-Denna årskonferens blir unik, aldrig tidigare har vi haft en så stor bredd av intressanta talare vid ett och samma tillfälle. Årskonferensen är en viktig ekumenisk mötesplats där många personliga möten och beslut formar framtidens arbete, säger Eva Christina Nilsson, generalsekreterare för Svenska missionsrådet.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar