Dagens Nyheter

31 maj 2014

Nyhetsflödet lördag den 31 maj

Boko Haram dödar kristna ”som kycklingar”
- Dagen - "Islamistgruppen Boko Haram sprider nu så mycket skräck i Nigeria att människor inte ens vågar säga gruppens namn högt. Då kanske de dyker upp från ingenstans och dödar dig. Och invånarna i de nordöstra delarna vet att militären antagligen inte kommer att kunna ge dem skydd.
I mitten av april kidnappade gruppen Boko Haram över 200 skolflickor, de flesta kristna. Militären kände till kidnappningsplanerna flera timmar i förväg men kunde inte stoppa bortförandet, enligt Amnesty. Enligt samma källa är soldaterna rädda för att möta islamisterna, som ofta är bättre beväpnade. Några veckor senare dödas närmare 300 människor i byn Gamboru Ngala av samma grupp. En delstatssenator sa att militären hade lämnat staden utan skydd för att söka efter skolflickorna
."

Kristna hbtq-personer reagerar på "Bögbotarna"
- Världen idag - "Nu reagerar två kristna hbtq-personer på Uppdrag gransknings program "Bögbotarna". Detta genom debattartiklar på Svt Opinion. Både Nasrin Sjögren och Erik Johansson är engagerade i just Frimodig kyrka, den kyrkopolitiska nomineringsgrupp som lyftes fram i onsdagens program.
"Först och främst lyser ett obehagligt förakt igenom i programmet rörande de av oss kristna HBTQ-människor som har eller kommer att söka hjälp, stöd och förbön i vår strävan att leva ett liv i enlighet med klassisk kristen tro. Söker jag själavård för en sådan sak, vill jag bli mött med respekt och inte bli klappad på huvudet av en ängsligt flummig präst som är mer mån om att bli omtyckt av RFSL och den politiska tidsandan än av att möta mig och mina frågor utifrån vår gemensamma kristna tro."
Det skriver Nasrin Sjögren, som sitter i Kyrkomötet för Frimodig Kyrka på SVT Debatt. Nasrin Sjögren som, efter att hon bröt upp från sin muslimska hemmiljö, själv var en aktiv del av hbtq-rörelsen under många år tills hon efter en existentiell kris mötte Jesus."

Uppdrag granskning om förbön
- pastorcastor - "I programmet uttalar sig några andra präster på sätt som däremot framstår som teologiskt katastrofala. Malin Strindberg, präst i Tyresö församling, får frågan vad hon skulle svara en konfident som frågar: ”Kan Gud bota mig [från min homosexualitet]?”. Strindbergs raka svar blir då: ”Nej, det kan Gud inte göra.” Lars Gårdfeldt, präst och politiker inom Feministiskt initiativ, beskriver bön om ändrad läggning med orden: ”Det är kvacksalveri”. Avgående ärkebiskopen själv, Anders Wejryd, får frågan: ”Kan Gud bota homosexualitet?”. Svaret från avgående ärkebiskopen är rakt och tydligt: ”Nej, jag tror inte det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar