Dagens Nyheter

2 maj 2014

Nyhetsflödet fredag den 2 maj

Festande i Gyllene salen gör mig heligt upprörd
- Sally Stehager i Kyrkans Tidning - "När jag fick Kyrkans Tidning och läste om Stockholms stifts presidiekonferens med middag i Gyllene Salen, blev jag faktiskt heligt upprörd.
Jag har arbetat som Internationellt ombud, Lutherhjälpsombud tidigare, i 20 år. Varje år har jag tillsammans med mina vänner i kyrkan jobbat och slitit för att få in pengar till de fattiga i världen. De senaste 5–10 åren har dessutom julaktionen tillkommit, så det har blivit två gånger om året som vi har varit engagerade.
Vi har bakat, sytt, knåpat och tillverkat saker, sålt lotter, skramlat bössa, haft auktioner och ödat mängder av timmar för att få in pengar.
Ibland bara några kronor för allt arbete, samlat ihop det för att skicka till Kyrkans internationella verksamhet. Vi har dock när perioden är till ända fått in en bra summa tycker vi, mellan 15 000 och 20 000 i vår församling efter cirka sex veckors slit.
Nu får man läsa hur pengar används i kyrkan, visserligen inte samma pengar – förstås – men ändå. En summa på nästan 350 000 kronor för en middag i Gyllene salen. På en kväll spenderas alltså denna summa, som vi i församlingarna sliter och jobbar för att få ihop under åratal.
"

Hbt-certifiering kan stoppa läsning av vissa bibelord
- Världen idag - "Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) som utför hbt-certfieringar, säger till Världen idag att kyrkliga diplomeringar än så länge bara är en diskussion som förts i medierna och inget de tagit ställning till som organisation...
– Det finns ju inslag i religiösa skrifter som används som argument mot hbt-personer till exempel. Då får vi diskutera om det i så fall innebär att vi får säga att i och med den här certifieringen så önskar vi att ni inte citerar de här avsnitten i Bibeln, har Ulrika Westerlund tidigare sagt till Sveriges Radio...
...En som är kritisk till att Svenska kyrkans arbetsplatser ska hbt-certifieras är Rune Imberg, präst och lektor i kyrkohistoria. I en debattartikel i Kyrkans tidning, skriven tillsammans med professor emeritus Bengt Holmlund, riktar de skarp kritik mot beslutet.
De menar bland annat att de som "brottas med sin sexuella läggning och/eller kämpar med sexuell synd" blivit förrådda av kyrkoledningen. "Vi har en Frälsare som förlåter alla våra synder, men då behöver de bekännas, vilka bud de än må gälla, inte legitimeras.
"

Den blomstertid får sjungas
- Hufvudstadsbladet (Finland) - "Riksdagens grundlagsutskott anser att man får sjunga psalmen i sin helhet på vårfester i skolan.
Biträdande justitiekanslern Mikko Puumalainen slog tidigare i vår fast att religionsfriheten äventyras om alla sex verser av psalmen Den blomstertid sjungs på vårfester i skolan.

Riksdagens grundlagsutskott håller inte med. Enskilda psalmer och andra traditioner med religiöst ursprung kan fortfarande vara en del av skolans fester, anser utskottet.
– Att i hög grad undvika traditioner med religiöst ursprung i skolan bidrar enligt utskottet inte till religiös tolerans, skriver man i ett utlåtande.
Utskottet behåller enhälligt sin tidigare syn på frågan. Klagomålen mot religiösa inslag i skolan har främst kommit från ateister, inte familjer med annan religion än kristendom.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar