Dagens Nyheter

9 apr. 2015

Nyhetsflödet torsdag 9 april

Det kristna motståndet
- Lukas Berggren i Världen idag - "I år högtidlighålls på olika sätt minnet av Andra världskrigets slut för 70 år sedan. För oss i Sverige, som i praktiken har levt i fred i drygt 200 år, blir firandet minst sagt sparsmakat. För våra nordiska grannar är det annorlunda. Den 9 april, är det 75 år sedan de tyska nazisterna invaderade Danmark och Norge. En dag som förstås inte firas av våra grannar, men som leder till minnen. I Danmark kommer en film med just det namnet – 9 april – ut, med syfte att skildra invasionen.
Danmark kapitulerade ganska snart, för att undvika ytterligare blodspillan och ödeläggelse. Norge agerade annorlunda och bjöd starkt motstånd. "Vi gir oss ikke frivillig, kampen er allerede i gang", blev den norske utrikesministern Halvdan Kohts besked när Tysklands ambassadör ville få ockupationen bekräftad från Norge.
Det är intressant att studera hur kyrkor och dess företrädare agerade i motståndet mot nationalsocialisternas framryckningar."

Cameron: Storbritannien är ett kristet land
- Dagen - "Storbritanniens premiärminister David Cameron gav kyrkan och förföljda kristna extra uppmärksamhet i samband med ett påsktal på Facebook. "Vi borde vara stolta när vi säger att vi är ett kristet land", säger han.
Inlägget har väckt stark uppskattning och har gillats av över 15 000 personer sedan det publicerades på påskdagen.
Talet inleds med att Cameron konstaterar att påsken är en tid då kristna firar livets ultimata triumf över döden genom Jesu uppståndelse. Men det är också en tid att fundera på vilken roll kristendomen spelar i våra enskilda liv, menar han.
– Kyrkan är inte vara en samling vackra byggnader utan också en levande kraft som gör fantastiska saker i hela vårt land."

Pastorer riskerar bli utbrända på jobbet
- Sändaren - "Präster och pastorer ligger i topp när Försäkringskassan rankar de yrken där risken för psykisk ohälsa är störst. Svårigheter att sätta gränser och ett otydliga arbetsbeskrivningar är förklaringen till att så många blir utbrända, menar Mats Carlsson, ordförande i Vision Ekumeniska....
Statistiken från Försäkringskassan (2013) visar att psykisk ohälsa är det vanligaste skälet till sjukskrivning.  Risken för att drabbas ökar om man har ett så kallat kontaktyrke, alltså arbetar nära människor. I den kategorin finns präster och pastorer.  Det finns ingen separat statistik för de olika samfunden, men Mats Carlsson, är inte förvånad över att präster och pastorer ligger högt på listan."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar