Dagens Nyheter

19 apr. 2015

Nyhetsflödet måndag den 20 april

Biskopen bortser från Bibelns ideal
- Erik J Andersson i Svenska Dagbladet  - Replik på biskop Martin Modéus inlägg på SvD Brännpunkt 13/4 om att kyrkan ska stå på kärlekens sida:  "Guds vision för mänskligheten visar sig i Jesu liv och verk. Dels som ett exempel på ett genuint gott mänskligt liv och dels genom en ställföreträdande försoningsdöd. Och läser man Jesus egna ord syns det senare vara hans huvuduppgift; han kom för att befria och återupprätta en mänsklighet på väg bort från Gud...
Bibeln pekar på ideal. Man kan gilla dem, eller inte. Men Bibeln pekar på att utlevd sexualitet endast hör hemma i en särskild relation – i ett livslångt äktenskap mellan en man och en kvinna. Det idealet finns med från Bibelns första sidor, och det budskapet upprepas flera gånger – också av Jesus själv.  Varje annat sexuellt förhållande – kort eller långt, hetero- eller homosexuellt, före eller vid sidan av äktenskapet – är uttryck för den skada världen tillfogades när den goda skapelsen förstördes genom mänsklighetens uppror mot Gud. Och allt det ryms också i det Jesus vann förlåtelse för på korset den första kristna påsken.
Att låta underförstå att de kristna som håller fast vid en äktenskapsyn som varit kyrkans i tvåtusen år rycker enstaka bibelord ur deras sammanhang hedrar inte Modéus. Istället önskar man att Modéus tydligare ville visa hur hans förståelse grundar sig på Bibeln, eftersom han bryter med hur generationer av kristna – också med biskopstitel – förstått och fortfarande förstår texterna."

Våldtäkt mot pastorns dotter efter hot
- Dagen - "Den ugandiske pastorn vägrade att sluta fira gudstjänst. Som straff blev hans 17-åriga dotter gruppvåldtagen.
Pastorn, som predikar vid New Hope Church i det muslimskdominerade området Budaka i Uganda, hade mottagit ett antal hotfulla sms som krävde att han skulle stänga verksamheten. Anledningen var att kyrkan hjälpte människor att konvertera från islam till kristen tro. Ett av sms:en löd: "Vi vill inte ha din kyrka i det här området. Om du fortsätter att din tillbedjan här, så kommer du att ångra det", förklarade pastorn till Morning Star News."

Medias obalans
- Lisa Abramowicz i Världen idag - "Tänk er en rättssal där en person är åtalad för grova brott. Tänk er att åklagaren i målet i stort sett får hela tidsutrymmet i rätten för att lägga fram sin sak. Tänk er att få, eller ingen, får lägga fram fakta som talar för den anklagades sak. Tänk er att försvarsadvokaten sällan eller inte alls får bemöta anklagelser mot den åtalade. Tänk er att de fakta och argument som den anklagade förväntas lägga fram – men sällan tillåts göra – omformuleras och bemöts på ett missvisande eller hånfullt sätt.
En sådan situation är otänkbar och helt rättsvidrig för de allra flesta i det svenska samhället. Men situationen existerar. Inte för enskilda individer, men för demokratin Israel på många större svenska mediers utrikes­redaktioner.
Redaktionerna behöver inte ljuga; det räcker att de enbart rapporterar fakta som passar redaktionens egen uppfattning om situationen."

IS-video viser drap på kristne etiopiere i Libya
- Vårt Land - "Tripoli (NTB-AFP-Ritzau): En ny video fra ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) viser angivelig at to grupper kristne etiopiere likvideres i Libya.
Videoen viser tilsynelatende at rundt tolv menn blir halshogd av opprørere på en strand, og at minst 16 andre blir skutt i hodet i et ørkenområde.
Før likvideringene viser videoen en maskert mann som truer kristne som ikke konverterer til islam."


Det er ennå ikke bekreftet at videoen, som viser henrettelsen av til sammen 28 menn, er ekte, men den ligner svært på andre tidligere videoer fra terrorgruppen IS. Foto: Fra videoen via AP
Äldre inslag i Nyhetsflödet hittar du HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar