Dagens Nyheter

6 apr. 2015

Nyhetsflödet måndag den 6 april

Tolerans är bättre än indoktrinering
- Olof Edsinger i Svenska Dagbladet - Erik Andersson tar i sin replik upp den brottning och den psykiska ohälsa som präglar uppväxten för många hbtq-personer (2/4). Även för mig är det självklart att vi ska göra vad vi kan för att stötta denna grupp, såväl som andra utsatta barn och ungdomar. Vidare är det självklart att vi alla har samma värde, oavsett sexuell läggning. Dessa värderingar kan dock leda fram till olika målsättningar och strategier.
Andersson konstaterar att ”det är i tidiga år som vi formas till de människor vi ska bli”, och förordar en aktiv social ingenjörskonst där vi ”börja[r] tidigt med det normkritiska arbetet” för att ”sedan fortsätta upp genom skolåren”. Strategin blir alltså, precis som i JämO:s, DO:s, HomO:s och BEO:s riktlinjer, att ifrågasätta – och i praktiken förneka – att det finns några legitima normer. Vad denna hållning i praktiken leder till börjar dock bli allt mer uppenbart, nämligen ett åsiktsförtryck där de som inte hänger med i svängarna antingen marginaliseras eller förtrycks av etablissemanget.

Varför teg Svenska kyrkan?
- Eli Göndör i Dagen -  "Svenska kyrkan hade ett gyllene tillfälle att visa sin hållning.
Sveriges relationer med Saudiarabien tycks åtminstone för tillfället vara något lugnare. Åsikterna varierar om det var bra eller dåligt att Sveriges utrikesminister beskrev Saudiarabien som den hänsynslösa diktatur det faktiskt är, med ett förlegat rättssystem och oacceptabla bestraffningsmetoder.
I det rabalder som uppstod är det förvånande att Svenska kyrkan, som inte sällan har bestämda åsikter om sådant som händer i Mellanöstern och om mänskliga rättigheter, varit så tyst när det hettade till om just Saudiarabien.
I Saudiarabien är religionsutövandet helt i konflikt med vad som i öppna och fria samhällen anses vara rätt och riktigt. Det har definitivt med islam att göra och är på alla tänkbara vis kopplat till islams urkunder."

”Jag predikar i stort sett varje söndag”
- Världen idag - "I närmare 25 år var Carl-Erik Sahlberg uppskattad präst i S:ta Clara kyrka i Stockholm. Kyrkan mitt i centrala Stockholm blev under hans ledning känd för sitt sociala arbete bland hemlösa och missbrukare. I dag är kyrkan andligt hem för många människor, med välbesökta gudstjänster och bönesamlingar.
Carl-Erik Sahlberg är efter pensioneringen för ett par år sedan verksam i Tanzania, tillsammans med sin fru Overa, som kommer därifrån. Vi träffas i S:ta Clara kyrka mellan några samlingar, under det två veckor långa besöket i Sverige. Programmet, med aktiviteter varje dag, och flera resor, kan få vem som helst att tappa andan. Men denne eldsjäl, som fyller 70 nästa gång, har ändå tid med alla som vill hälsa och byta några ord."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar