Dagens Nyheter

29 apr. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 30 april

Snöp inte de ideella krafterna!
- Sandra Rayman i Svenska Dagbladet - "Caroline Andermatt, vd för Myrorna och ordförande i branschorganisationen Ideell second hand berättar att medlemsorganisationernas överskott förra året uppgick till ungefär 200 miljoner kronor. Detta är pengar som i normalfallet går tillbaka till samhällets behövande. Vare sig Myrorna, Emmaus, Röda korset eller Stadsmissionen ägnar sig åt second hand-försäljning för att bli rika. Försäljningen är i stället det som möjliggör de verkligt viktiga verksamheterna: läxläsningshjälp för barn, häktesbesökare, arbetsträning för människor i utanförskap, sommarläger för fattiga barn etcetera. Resurserna som vanligen går till detta blir man nu tvungen att skicka till Magdalena Anderssons skattekista i stället.
På många håll avvecklas det nu för fullt. Anna-Marja Hagner, verksamhetschef på Röda Korset Umeå, berättar om hela verksamhetsområden som läggs ned, hyreskontrakt som sägs upp och avvecklingsplaner som upprättas."

Varför lämna walk over till porrindustrin?
- Olof Edsinger i Opinionsbloggen - "Förra veckan satt jag i ett samtal med en företrädare för RFSU i P4 Västernorrland. Hennes förklaring till varför man från RFSUs sida inte vill problematisera sådana fenomen som grupp- och analsex var att man hela tiden vill inta en icke-dömande hållning. Något som alltså innebär att en sexuell praktik som för någon annan kan uppfattas som naturlig inte bör kritiseras i klassrummet.
Rent praktiskt leder detta till att man i lärarhandledningen för RFSU:s material Sexualkunskap säger att man som lärare inte får tala om gruppsex som något ”mysko”, eftersom man annars riskerar att begränsa elevernas möjlighet att utforska det sexuella landskapet.
Min egen invändning mot detta är att ett betydligt större problem är att man genom att presentera exempelvis grupp- och analsex som lika naturligt som ”vanligt” sex i stället riskerar att spä på pressen att experimentera. Särskilt med tanke på att internetporren är med och inspirerar inte minst killar på så sätt att de ”vill göra som i filmen” med sina flickvänner."

Kan man både vara för kvinnopräster och samtidigt emot homoäktenskap?
- Mikael Karlendals blogg - "Är man inkonsekvent om man dels anser att homosexuell samlevnad är synd och därför är motståndare mot homoäktenskap, och dels är för kvinnliga pastorer och präster? Det vill säga, om man håller fast vid båda dessa positioner samtidigt. Många som försvarar homoäktenskap anser det. De menar att det är samma typ av bibliskt stöd eller brist på bibliskt stöd i båda fallen.
Jag kan inte riktigt hålla med om det, även om jag inser att det finns vissa tolkningsproblem i sammanhanget. För hur ser det bibliska stödet ut, egentligen? Här följer en kort beskrivning, inte en utförlig utläggning, som jämförelse. Jag ägnar mig i detta inlägg endast åt bibeltexter och inte åt andra i och för sig relevanta resonemang utifrån naturen och liknande."

Debatt om søndagsgudstjenesten i Sverige
Korsets seier - "I de siste månedene har det pågått en stor debatt i Sverige om den frikirkelige gudstjenesten. Hva skal den produsere, hvem skal den nå og i hvor stor grad bør gudstjenesten være avhengig av pastorens dagsform, er spørsmål som er blitt stilt.
En av dem som har tatt ordet i debatten, er United-grunnlegger Magnus Pärsson.
I en lengre artikkel i tidsskriftet Keryx deler den velkjente pastoren i United-nettverket sine erfaringer. Han mener at frikirkenes ønske om å være relevante og tekkes skarene, har ført til et vell av «sukrede light-gudstjenester» som i stedet for å ha evangelisert de ikke-troende, har sekularisert de kristne
Han mener vi har mistet oss selv, og at vi må huske at «det handler ikke om hva vi skal gjøre med gudstjenesten, men hva gudstjenesten gjør med oss».
– Mange av oss har jobbet slik, med gode motiver. Risikoen er at vi fordummer dem vi kaller søkere hvis gudstjenesten nesten ikke ligner kirke lenger"

3 Important Church Trends in the Next 10 Years
- Ed Stetzer in Christianity Today - "Based on research, statistics, extrapolation, and (I hope) some insight, I notice 3 important trends continuing in the next 10 years.
-- Trend #1: The Hemorrhaging of Mainline Protestantism
This trend is hardly news—mainliners will tell you of this hemorrhaging and of their efforts to reverse it....
-- Trend #2: Continued Growth of Pentecostalism and the Charismatic Movement
The second thing I think you’re going to continue to see is the continued growth of Pentecostalism and the charismatic movement. The Charismatics and Pentecostals have already won the worship war—most churches are now comfortable with what would be "Calvary Chapel" worship in 1980. They are in the process of winning the spiritual gifts debate concerning cessationism, a view which seems in decline in the next generation....
-- Trend #3: Networks will Explode in Number and Influence
Denominations still matter—and they actually, for example, do most of the church planting in North America. However, networks are growing in influence and impact....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar