Dagens Nyheter

28 apr. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 28 april

Från rotlös till extremist
- Hemmets Vän - "Invandrarungdomar som inte klarar skolutbildning med bra betyg, som saknar vänner, vilka kan ge dem olika världsbilder och andra världsbilder än datorspelen och våldsglorifierande filmer ger, de dras inte sällan till tankegångar och miljöer som är mer lockande och utmanande än de mött i en segregerad svensk förort.
Den här utvecklingen är en stor utmaning för svensk kristenhet. En kyrka som inte förmår förmedla något av den glöd, hängivenhet och livsförvandling som urkyrkan stod för och som den svenska väckelserörelsen en gång stod för, den är ingen motkraft som lockar unga människor, inte ens svenska ungdomar.
För kyrkan, om den klipper av sin kunskap om den bibliska historien, är det uppenbart att det sällan går mer än tre generationer innan glöden från även en stark omvändelserörelse falnat. Det finns mycket att tänka på idag för både kyrkor, politiska partier och sociala rörelser i Sverige."

Kyrkan och integrationen
- Stefan Swärd i Världen idag - "Mycket av svensk frikyrkodebatt är gårdagens debatt utifrån gårdagens kyrkas förutsättningar. Den enda del av svensk kristenhet som dramatiskt växer är den bland invandrarna, personer födda utanför Europa, eller med föräldrar födda utanför Europa. Den kristne i Sverige blir i allt snabb­are takt en person med afrikanskt eller latinamerikanskt ursprung, en nyfrälst iranier eller någon från ett annat muslimskt land, som till exempel Irak eller Afghanistan. I Stockholm är den rysktalande befolkningen snabbt växande, därför satsar vi på en församling för att nå dem och håller på att rekrytera en pastor från Ukraina. Vi står inför ett genombrott när det gäller att se personer med muslimsk bakgrund komma till tro på Jesus.
Att bygga inkluderande mångkulturella församlingar och dess utmaningar håller på att bli den stora frågan. När vi diskuterar könsneutrala äktenskap eller gudstjänstformer, blir diskussionen helt annorlunda om vi utgår från ett mångkulturellt perspektiv."

Principer för ledare
- Marie Willermarks blogg - "Ett litet häfte låg underst i högen när jag plockade ihop några böcker som kommit till mitt kontor under åren. Korta texter är bra. Lagom som lunchläsning. Extra anknytning fanns i det faktum att vi i år firar 150 år sedan William och Catherine Booth grundade den mission som några år senare fick namnet Frälsningsarmén.
I häftet finns det återgivet ett brev som William Booth skrev till sina Territoriella Ledare i världen på juldagen 1911. Mindre än sju månader innan han ”befordrades till härligheten”. Jaha – det är ju med andra ord ett brev till mig idag också, cirka 104 år senare.
Huvuddelen består av ”principer som är nödvändiga för framgång” – och de gäller i stort sett ännu för varje kristen ledare som ansvarar för att leda andra. Här är några utdrag (fritt översatta av mig) av vad Grundläggaren skriver om kvalitéer som är nödvändiga hos en frälsningsofficer"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar