Dagens Nyheter

27 apr. 2015

Nyhetsflödet måndag den 27 april

"Goda värderingar måste vara förankrade i något"
- Världen idag - "Som väntat valdes Ebba Busch Thor enhälligt till ny partiledare i Kristdemokraterna i lördags. Och Lars Adaktusson valdes in i partistyrelsen. Nu väntar den svåra uppgiften att lyfta partiet från fyraprocentsspärren.
Den 28-åringa Uppsalabon är Kristdemokraternas fjärde partiledare. Den hittills yngsta, och den första som är kvinna. Ebba Busch Thor brukar framhålla att kompetens framför att viktigare än hennes kön och ålder. Det har hon gjort sedan hon som 23-åring blev kommunalråd i Uppsala. Hennes relation till Kristdemokraterna hade börjat nio år tidigare: som 14-åring fick hon praoplats hos riksdagsledamoten Mikael Oscarsson."

Humanisterna vill ta ifrån barn deras rätt
- Maria Klasson Sundin och Carl Henric Svanell i Svenska Dagbladet - "Förbundet Humanisterna tycks nu ta på sig rollen att ge tips i hur man bäst uppfostrar sina barn. I den rollen underkänner de alla föräldrar som vill ge barnen del av sitt eget sätt att tro och leva.
Vi tycker, precis som Emilia Ericson, att barn ska ges en rimlig möjlighet att själva komma fram till vad de tror på, men vi tror inte att vägen dit är att isolera barn från religion och tradition. Vi tycker också att kritiskt tänkande är något av det viktigaste vi kan lära barn. Detta är fullt förenligt med att också ha en tillhörighet i ett sammanhang av tro, samhörighet och gemensam värdegrund. Att ge barn tillgång till en livsåskådning är ett sätt att stärka dem som individer. Utan att ha med sig någon slags grundläggande syn på världen och vad det innebär att vara människa ut i livet är det svårt att utveckla förmågan att göra kloka bedömningar och egna ställningstaganden."

KD möter motstånd om abortvägran
- Sändaren - "Nya KD-ledaren Ebba Busch Thor har upprepat kravet på en så kallad samvetsklausul, som gör det möjligt för vårdpersonal att neka att utföra aborter.
– Det måste vara möjligt att på arbetsplatsen lösa ett skydd av samvetsfriheten, säger hon till Aftonbladet."

Norske Ebba (28) er partileder i Sverige
- Norske Dagen -  "Hun er norsk statsborger og feirer 17. mai i bunad (=folkdräkt). I helgen ble Ebba Busch Thor (28) partileder for svenske Kristdemokraterna.
For første gang får Sverige en partileder med både norsk og svensk statsborgerskap.
– Ja, det er første gang vi får en partileder i Sverige med norsk statsborgerskap, sier statsviter og forsker Patrik Øhberg ved Gøteborgs Universitet, til Dagen.
Lørdag valgte opposisjonspartiet Kristdemokraterna ny partileder etter at Göran Hägglund meldte sin avgang i januar. En enstemmig valgkomité hadde foreslått Busch Thor som ny partileder, noe som også ble resultatet.
I Sverige er det mulig å ha både svensk og norsk statsborgerskap.
– Min norske arv er en viktig del av hvem jeg er. Jeg er stolt av mine norske aner, sier Ebba Busch Thor til Dagen.
Busch Thor er bare 28 år gammel, men blir beskrevet som kunnskapsrik og kompetent av partiutvalgets leder, Chatrine Pålsson Ahlgren. Hun blir partiets første kvinnelige leder, og den yngste noensinne."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar