Dagens Nyheter

25 apr. 2015

Nyhetsflödet söndag den 26 april

Församlingar byggs av lärjungar- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Inom hela frikyrkosverige talar man idag om nödvändigheten av att plantera nya församlingar. Men vi upplever också en större medvetenhet i att bygga på de församlingar som redan finns. I det perspektivet måste den centrala uppgiften handla om att göra lärjungar. Medlems­tänkandet har lett till att vi accepterar en form av nominell tillhörighet som visar på en bristande respekt för församlingens egentliga natur. Den som tillåter sig att leva med en sådan relation till den lokala församlingen tar inte heller sig själv på allvar. Tyvärr är ledarskapet alltför ofta nöjt med att dessa medlemmar håller upp statistiken.
Svensk frikyrklighet har mer och mer fått en karaktär av ”folkkyrklighet” i egenskap av folkrörelse. På samma sätt som väckelserörelserna betraktade medlemmar i Svenska kyrkan som ett missionsfält för evangelisation på grund av dess formella struktur, så har också frikyrkligheten i alltför hög grad accepterat en identitet som inte längre kännetecknas av lärjungaskapet som bärande grund. Därför behöver stora delar av våra frikyrkoförsamlingar ”evangeliseras” med sikte på att ”göra lärjungar”. 



Svepande formuleringar om kärlek...
- Stefan Gustavsson på SEA:s hemsida - "Det är enkelt att hålla med biskop Martin Modéus när han skriver vackert om kärlek (SVD 13/4). Även andra debattörer skriver engagerat om Gud och kärleken. Självklart ska den kristna kyrkan stå på kärlekens sida! Men löser verkligen svepande formuleringar om kärlek de teologiska och moraliska utmaningar som den kristna kyrkan står inför?
Gud är kärlek, säger aposteln Johannes. Störst av allt är kärleken säger aposteln Paulus. Det är ett underbart faktum att Gud älskar oss och har visat sin kärlek till oss i Jesus Kristus. Men att Gud älskar oss innebär inte att han därmed bejakar varje vägval som vi gör. När det gäller efterföljelsen och ett liv i samklang med Guds vilja så ser våra personliga områden av kamp och svårigheter olika ut, på sexualitetens område precis som på andra områden, och vi har verkligen fått olika tunga kors att bära - tänk på de kristna i Syrien som i sin efterföljelse kallas till martyriet."

"Jesusföljarna" i Växjö vann SM-guld
- Världen idag - "Växjö Lakers tog sitt första guld när man på torsdagskvällen vann finalserien i ishockey mot Skellefteå. Under SHL-slutspelet har flera av spelarna laddat tillsammans, med bibelstudier.
På torsdagskvällen tog Växjö Lakers sitt första SM-guld i ishockey någonsin när man efter nästan fem perioders spel kunde avgöra matchen och därmed hela finalserien mot Skellefteå.
Och under slutspelet har flera av lagets stjärnor, bland andra Noah Welch, Rhett Rakhshani och Liam Reddox träffas regelbundet för att studera bibeln. Rakhshani kallar sig själv "Jesusfollower" i sin twitterpresentation och backbjässen Noah Welch har tidigare berättat för Världen idag om vad hans kristna tro betyder för honom.
– Tidigare var all min glädje beroende av att jag lyckades på isen. Nu har jag fått en ny källa till glädje. Självklart vill jag gärna vinna matcherna, men allt står inte och faller med det. När jag spelar så spelar jag för Jesus."

Svenska kyrkan fortsatt viktig för staten
- Kyrkans Tidning - "Det kommande beslutet att tillåta konfessionella inslag i skolan indikerar en pågående förändring i relationen mellan kyrka och stat. Här har Svenska kyrkan ett ansvar att fortsätta vara så inkluderande som möjligt.
Skollagen kommer att ändras, så att enstaka konfessionella inslag ska vara tillåtna vid exempelvis skolavslutningar. Ändringen motiveras med att det är ett sätt att överföra och utveckla traditioner, som är en del av samhällets kulturarv.
Sett över tid är beslutet ett av flera till synes överraskande tecken på en vändpunkt mellan kyrka och stat, som sedan mitten av 1800-talet har tagit steg för steg åt skilda håll. Den starkaste anledningen till förändringen går att se på flera håll runt om i Europa i form av de spänningar som uppstår kring den ökande mångreligiösa närvaron och inte minst då islams relativa synlighet. Det sätter samhällets grundläggande värderingsfrågor allt mer i fokus och leder i vissa fall till att majoritetskyrkans, i det här fallet Svenska kyrkans, betydelse uppvärderas igen."

Er sekulærhumanismen tyveri og hykleri?
- Torleif Haus i Vårt Land - "Det skal godt gjøres å få en sekulærhumanist til å innrømme er at hvis det onde er noe virkelig, så er det langt mer et argument for Guds eksistens enn mot Guds eksistens. Saken er nemlig den at det onde kan ikke eksistere uten at det gode eksisterer. Noen enkle analogier kan anskueliggjøre dette. Skyggen kan ikke eksistere uten at det er solskinn. Solskinn kan godt eksistere uten skygge, men ikke omvendt. Et hull i vegen kan ikke eksistere uten en veg, men en veg kan godt eksistere uten et hull.
Det onde kan ikke eksistere uten at det gode eksisterer. Men det gode kan ikke eksistere uten at Gud eksisterer. Objektiv ondskap kan ikke eksistere uten at det finnes objektiv godhet. Hvis det onde er virkelig, noe vi alle innerst inne vet at det er, så må Gud eksistere.
C.S. Lewis var en ateist som tenkte at det onde motbeviste Gud. Men han erkjente senere at han stjal fra Gud for å argumentere mot Gud. Han skrev: «Som ateist var mitt argument mot Gud at universet virket så grusomt og urettferdig. Men hvordan hadde jeg fått denne tanken om rettferdig og urettferdig? En mann kaller ikke en linje for bøyd uten at han har en idé om en rett linje. Hva sammenlignet jeg universet med når jeg kalte det urettferdig?».
Sekulærhumanister, ny-ateister og naturalister stjeler fra Gud når de bruker ondskap som et argument mot Guds eksistens."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar