Dagens Nyheter

10 apr. 2015

Nyhetsflödet lördag den 11 april

Kristna i massflykt från IS
- Dagen - "IS frammarsch är ännu ett svårt slag för Mellanösterns redan hårt prövade kristna. Tiotusentals kristna har flytt från de områden islamistgruppen kontrollerar.
Urgamla kristna församlingar i arabvärlden är på väg att försvinna sedan extremistgruppen Islamiska staten (IS) med en snabb militär offensiv tog över stora landområden i Syrien och Irak. Redan tidigare var kristna hårt pressade, framför allt under de kaotiska förhållandena i Irak efter den USA-ledda invasionen 2003. Men IS kan bli den faktor som ger den utsatta minoriteten dödsstöten."

Gipsfigur av ofödda barn väcker debatt
- Världen idag - "En ny typ av ultraljud där man får ta med sig en liten gipsfigur av barnet hem reser nya frågor om det ofödda barnets värde och om abort.
- Jag har inget emot verkligheten, säger Ingrid Karlsson, grundare av Livlinan.
Det är ett företag i Estland som med hjälp av 3D-teknik börjat erbjuda ultraljud där resultatet inte blir ett foto eller en video utan en liten gipsfigur av det ofödda barnet att ta med sig hem.
När Washington Post berättade om den nya tjänsten menade man att den kan komma att påverka abortdebatten."

Iranavtalet, och hur man INTE gör för att köpa en matta i Mellanöstern
- Time. Översatt till svenska av Svensk Israel-information - "Vill Du köpa en matta i Mellanöstern? I så fall kommer säljarens första fråga till Dig att vara: "Hur mycket vill Du betala?". Rutinerade köpare svarar aldrig på frågan. De vet att det belopp de anger kommer att utgöra förhandlingarnas utgångspunkt. De förstår att handlarens leenden, alla kopparna med te som han erbjuder Dig, hans inviter att promenera tillsammans längs stranden, alla utgör delar av hans säljtaktik. Det gäller även hans protester mot Dina bud, där han hävdar att Du sårar hans stolthet. Veteranerna inom Mellanösterns matthandel förväntar sig utdragna och utmattande förhandlingar av givande och tagande, men de är alltid redo att lämna butiken.
Iranförhandlingarnas ramavtal [Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA)] utgör ett utmärkt exempel på hur man inte skall köpa en matta i Mellanöstern. President Barack Obama deklarerade 2012 att 'Avtalet vi accepterar är att de avslutar sitt atomprogram', och 'följer FN-resolutionerna' som kräver att Iran upphör med all anrikning av uran, och avvecklar sina kärnanläggningar. Säkerhetsrådets fem permanenta medlemsländer plus Tyskland (P5+1) kunde ha lagt fram det lägsta möjliga priset som sitt slutliga erbjudandet - ta det, eller inget alls. Iran skulle knappast haft något annat val än att sälja mattan.
Men omvärldens förhandlare lät sig nötas ner av de utdragna förhandlingar som föregick ramavtalet. De lät sig övertalas av Irans uppvisningar av värme och uppriktighet, och de accepterade regimens påstående att atomprogrammet handlade om nationell stolthet, att det rörde sig om en stolthet av samma slag som USA:s månlandning. Värst var att när de iranska förhandlarna frågade 'hur mycket vill ni betala', så svarade P5+1 genom att erkänna den islamiska republikens rätt att anrika uran och behålla sina kärnanläggningar. Detta blev den nya utgångspunkten, och de enda frågeställningar som fanns kvar var: hur mycket anrikning, och hur många kärnanläggningar? Köpslåendet hade knappt börjat och redan låg mattförsäljaren på plus...."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar