Dagens Nyheter

11 apr. 2015

Nyhetsflödet söndag den 12 april

Dietrich Bonhoeffer och utmaningen mot religionsfriheten
- Jacob Rudolfsson på Svenska Evangeliska Alliansens hemsida - "Den kristna kyrkan har alltid stått inför utmaningen att anpassa sitt budskap till samtidens uppfattningar. Nu liksom under Dietrich Bonhoeffers tid, skriver Jacob Rudolfsson i samband med 70-årsminnet av Bonhoeffers död.
”Vilken fråga skulle Dietrich Bonhoeffer kämpa för idag?”
Frågan ställdes till författaren Eric Metaxas i samband med SEA:s seminarium om hans bok om den tyske prästen och motståndsmannen Dietrich Bonhoeffer, som vi arrangerade för några veckor sedan ihop med Libris och THS, för att uppmärksamma 70-årsminnet av hans död.
Då jag ledde ett samtal mellan Metaxas och Eskil Franck, Forum för levande historias tidigare överintendent, var jag givetvis nyfiken på svaret från Metaxas som under lång tid studerat Bonhoeffers liv och skrivit den uppmärksammade biografin om hans liv som var ämnet för seminariet. En inspelning från seminariet finns på denna länk.
”Religionsfriheten och hur den idag utmanas även i Väst”, blev det korta men kärnfulla svaret. När helst politiker vill tysta kyrkan i till exempel äktenskapsfrågan, eller när religionsfriheten reduceras till något man bara gör på söndagar, behöver kristna höja sin röst och följa Bonhoeffers exempel, menade Metaxas. ”Man får lov ha det som betraktas som idiotiska uppfattningar”, sa han."

De bortprioriterade barnen
- Ruben Agnarssons blogg i Inblick - "Många barn i Sverige väljs bort innan de ens föds. Karriär, semesterplaner, sociala skäl, ekonomiska överväganden, påtryckningar från familj, jobb, skola eller pappa, blir viktigare än barnens möjlighet till att födas och att leva. ​Den svenska abortlagen gör att ett barns framtid brutalt väljs bort mer än 35 000 gånger varje år.
Samma bortprioriterade barnperspektiv var vägledande när adoptioner för samkönade par infördes i Sverige. En samlad expertis sade – med hänvisning till barnens bästa – nej till förslaget: Rädda Barnen, Barnombudsmannen, Adoptionscentrum, Socialstyrelsen, Sveriges Psykologförbund, Familjeföreningen för internationell adoption, Statens nämnd för internationella adoptionsfrågor, Svenska kyrkan, Svenska läkaresällskapet, Kammarrätten i Göteborg, Barnen Framför Allt - Adoptioner, Adopterade koreaners förening, Forum för adopterade och Riksförbundet Barnens Rätt i Samhället (BRIS).
En majoritet av Sveriges politiker – påhejade av vuxna som ville använda barn för att få sitt bekräftelsebehov uppfyllt – fattade ändå detta beslut år 2003, trots att det finns en stor opinion som vill att barn i första hand ska växa upp med sina biologiska föräldrar. I en opinionsundersökning som Världen idag lät göra år 2010 svarade hela 87 procent ja på den frågan.
Trots detta folkliga stöd har debatten nu kidnappats av aggressiva aktivister som inte tvekar att använda odemokratiska metoder för att hålla opinionen som gisslan. För fem år sedan anordnade Svenska Evangeliska Alliansen (SEA) en harmlös affischkampanj i Stockholms tunnelbana där utformningen av affischerna var: Ett rött hjärta med texten: ”Bevara äktenskapet” och ”Mamma, pappa, barn”. En samordnad kampanj anordnades för att riva ned affischerna, vars budskap upplevdes provocerande.
 I Sverige finns den en oskriven lag som säger att det är strikt förbjudet att ifrågasätta både förskolesystemet, abortlagen och adoptioner för samkönade par."

Ärlighet kan kosta på
- Tommy Dahlmans blogg - "De senaste dagarna har varit spännande och berikande. Jag trodde faktiskt att vi skulle få mycket mer motstånd efter att vi 22 pastorer var ärliga nog att visa fram vad för slags policydokument vi är underordnade i Pingströrelsen. Vi känner ju till de enorma sekulära krafterna i samhället men också den postmodernism som är påtagligt tilltagande i frikyrkan i Sverige. Och nog har reaktioner framkommit på båda håll. Men framförallt vill jag uttrycka min positiva överraskning eftersom jag har mött allra mest uppmuntringar....
Några viktiga sammanfattningar: Vår bibelsyn som vi delar med cirka 700 miljoner medlemmar i Pingströrelsen över världen, cirka 1,2 miljarder människor i den katolska kyrkan, cirka 600 miljoner i den ortodoxa kyrkan, för att bara nämna några representativa kyrkor i den stora världsgemenskapen, gör att vi inte ska känna oss så särskilt övergivna. Vidgar vi cirkeln ännu mer så vet vi att cirka 89 % av jordens befolkning är religiösa, här finns då både muslimer och hinduer inkluderade. I den sakfråga som debatterats i dagarna delar de vår uppfattning. I Sverige har vi cirka 1 miljon människor med invandrarbakgrund och cirka 90 % av dessa delar vår syn. Vi är således inte ensamma. Den ateistska utbredningen i Sverige och de postrevisionistiska strömningarna i kyrkvärlden är i ett globalt perspektiv en avart och jag kan tycka att svenskar i allmänhet och företrädare för svensk kyrklighet i synnerhet skulle kunna uppträda lite ödmjukt inför den stora världen. Sverige vet nämligen inte bäst i alla sammanhang."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar