Dagens Nyheter

6 apr. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 7 april

Världen behöver hopp
- Kyrkans Tidning - "Påsken talar om kärlek in till döden. Och om kärlek som övervinner allt, till och med döden. I samband med den interreligiösa manifestationen ”Vägra hata!” som ägde rum första helgen i februari på flera orter, kom frågor om vi inte borde tala om kärlek istället. Borde inte manifestationen heta ”Våga älska” istället för ”Vägra hata!”? Det var just ur ett sådant samtal som idén till manifestationen föddes. Kärlek och älska är stora ord och inte alltid så enkla att leva upp till. Varför inte börja med ett något enklare mål, att inte hata?  Första steget på kärlekens väg är att vägra hata.
För Jesus är kärleken villkorslös och inte förhandlingsbar. Han går lidandets väg, mot korset och döden och är trogen sin livsväg. Hans budskap om att ”vända om” och ta emot ”Guds rike” uppmanar oss till medvetna val. Vi behöver alla vända om från fördomar, förakt, ilska, och likgiltighet. Kärlekslöshet handlar inte bara om andra, utan var och en av oss."

”Vi vill ha ett samhälle som har plats för alla"
- SVT Opinion - "”Vi önskar se en kursförändring i samhället där fosterdiagnostiken erbjuds för att rädda liv, inte för att identifiera de barn som är mindre önskvärda”, skriver Helena D'arcy, Ingrid Karlsson, Ruth Nordström, Malin Schelin och Stefan Swärd.
Provita, Respekt, Livlinan och Ja till Livet samarbetar med hundratals organisationer i Europa och globalt som delar samma uppfattning: att rätten till liv är en mänsklig rättighet och att ett barn med funktionshinder har precis samma människovärde och rätt till ett värdigt liv som alla andra barn.
Jenny Sonesson påminner i sin artikel om att över hälften av dem med Downs syndrom i dag lever till över 60 år, och att de allra flesta lever ett rikt liv.
Problemet är bara, vilket Sonesson diskret utelämnar, att 60 procent av barnen med Downs Syndrom inte ens får chansen till ett rikt liv, eftersom de aldrig får födas."

Iran hjälper Hamas att återställa tunnlar
- Dagens Nyheter - "Iran har återupptagit sitt samarbete med Hamas islamist­regering i Gazaremsan och ska ha spenderat tiotals miljoner pund på att återställa Hamas attacktunnlar, skriver brittiska Sunday Telegraph.
Iran har återupptagit sitt samarbete med Hamas islamist­regering i Gazaremsan och ska ha spenderat tiotals miljoner pund på att återställa Hamas attacktunnlar, skriver brittiska Sunday Telegraph.
Underrättelsekällor i London säger till tidningen att Iran och Hamas lappat ihop sin relation, som lidit svårt under det syriska inbördeskriget, där parterna befunnit sig i motsatta läger."

Evigheten med eller utan Gud (del 7)
- Bength Gustafsons blogg - Eftersom jag skriver denna bloggtext i påsktider, då kan jag inte undgå att skriva något om påskens budskap, som är så centralt och grundläggande när det gäller kristen tro och kristet liv. Och det hör i allra högsta grad samman med mitt tema: Evigheten med eller utan Gud. Detta tema vore inget annat än nonsens utan påskens budskap om Jesus, om hans lidande, om korset, om Jesu död och uppståndelse från de döda.
För oss som kristna och bibeltroende, så lever vi med ett dubbelt perspektiv. Vi borde i varje fall göra det. Både med ett historiskt perspektiv och med ett evighetsperspektiv. Det historiska perspektivet handlar om begynnelsen, då Gud skapade himmel och jord och började tiden och historien. Historien som utgörs av dåtid, nutid och framtid och tidens och historiens avslutning. (62) Evighetsperspektivet handlar om det som var före tiden och historien och om det som tar vid då tiden och historien är avslutad. Detta som beskrivs på ett så lysande sätt av Gudsmannen Mose: ”Förrän bergen blev till och du skapade jorden och världen, ja, från evighet till evighet är du, o Gud”. (63) Från begynnelsen och bakåt var det evighet utan början, och från tidens och historiens slut, så kommer det framåt att vara evighet utan slut. ”Gud är från evighet till evighet”, och däremellan är tiden och historien."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar