Dagens Nyheter

21 apr. 2015

Nyhetsflödet söndag den 19 april

"Gå rakt fram, Ebba"
- Alf Svensson i Dagen - "En av 1900-talets största filosofer. Leszek Kolakowski fick frågan om varför han, som börjat som marxistisk humanist, närmat sig kristendomen.
Kolakowski svarade: ”Det tog mig lång tid att inse hur oumbärlig kristendomen är för vår civilisations överlevnad och för bevarandet av vissa grundläggande värden. Trots all intolerans och allt förtryck som utförts i kristendomens namn, anser jag att vi utan dessa rötter hotas av en långt värre, en långt mer förtryckande samhällsordning.”
I dag verkar det som om svensk journalistik och svenska statsvetare är så ängsliga och rädda för epitetet krist-, att man darrar i sina analyser.
Gå rakt fram, Ebba! Europeisera och globalisera partiet och debatten och gör allt du kan för att vidga våra svenska vyer."

Omfattande debatt om synen på homosexualitet
- Världen idag - "En spretig debatt i högt tonläge har rasat i såväl kristen som profan media den senaste tiden. Det handlar om kyrkans, främst pingst­rörel­sens, syn på homosexualitet. Dan Salomons­son, pingst­pastor och ordförande i pingströrelsens teologiska nätverk, beklagar hur den aktuella debatten tagit sig uttryck.
– Jag skulle önska att man med respekt sätter sig in i den andres situation, säger han."

"Teologisk kompass"
- Tommy Dahlmans blogg - "Vi har saknat en teologisk kompass de senaste åren och det har haft en betydande roll för den frustration och den utbredda besvikelse många känner. Någon måste få vara en röst även för dessa. Vi ser hur snabbt den kristna identiteten kan utslätas i brist på teologisk dignitet. Vi ser även hur snabbt den apostoliska kraften mattas till nästintill det obefintliga när de andliga tjänstegåvorna knuffas undan till förmån för psykologi, mindfullness och management i våra ledarskap."

Snakker for lite om homofili
- Korsets Seier - "Pinsebevegelsen må være tydelige om sitt syn på homofili, mener pastor Tommy Dahlman.
– Du og 21 andre pastorer skrev under på et innlegg i svenske Dagen der dere fastholdt Bibelens tradisjonelle syn på homofili. Var det du som tok initiativet til innlegget?
– Vi var egentlig flere. Debatten om homoseksualitet, som Dagen vekket opp, har pågått i noen uker, og det er et visst antall pinsepastorer som har uttalt seg. Men de har snakket mye om det sjelesørgeriske. Vi skriver i vårt innlegg at vi deler disse personenes syn og innholdet i deres innlegg, men vi vil også peke på den teologiske verdigrunnen som Pinsebevegelsen bygger på."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar