Dagens Nyheter

13 apr. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 14 april

Korset är vår grund
- Stefan Swärd i Världen idag - "Det bryter och bänder i svensk kristenhet. Det är många frågor som diskuteras och det spretar åt olika håll. Traditionella samfunds­indelningar speglar i dag ganska dåligt hur attityder, teologi och uppfattningar skiljer sig mellan kristna.
Kristet liv handlar ytterst om kött kontra ande, Bibeln som rättesnöre kontra andra influenser, efterföljelse kontra ljumhet, världslig anpassning kontra att inte följa denna tidsålders väsende. Att vi har olika uppfattningar i en rad sakfrågor kan bero på helt olika andlig inriktning. När detta väl är sagt så behöver vi behandla varandra med ett stort mått av ödmjukhet, denna kamp finns inom oss alla, och vi får inte vara för snabba i att döma varandra.
Vi behöver också skilja på frågor som är av helt grundläggande betydelse för tron, och frågor där det finns utrymme för oss kristna att ha olika uppfattningar."

Wallström inte avskräckt av Saudikrisen
- Aftonbladet - "Saudikrisen avskräcker inte utrikesminister Margot Wallström (S).
Nu vill hon rikta sig mot fler arabländer om mänskliga rättigheter, när EU utvecklar samarbetet söderut."
Hans Hansson sände in en fråga med anledning av artikeln i Aftonbladet: "Skall man tolka det som att utrikesminister Wallström vill ställa arabvärlden till svars för att mer än 70 000 kristna mördades i muslimska länder 2014 enbart för att de är kristna?"


 Vad handlar debatterna om och varför måste vi fortsätta?
- Mikael Karlendals blogg - "En del kanske undrar ibland över varför kristna skribenter som jag så pass ofta skriver och debatterar i frågor som gäller etik och moral. Varför ställer sådana som jag krav på andra att de ska vara tydliga med var de står i olika frågor. En del blir också väldigt uppretade över detta och kommer med anklagelser om kärlekslöshet och fördömanden. Så, varför?
Det korta och enkla svaret är helt enkelt, därför att vi har inget val. Gud gav en gång en tro/en lära till sin församling. Och vi är satta att förvalta den, särskilt vi som på olika sätt står i kristna ledarpositioner, såsom att vara pastor eller präst eller ledarskribent. Om då tron är under attack på vissa områden, så är det särskilt viktigt att vi på just de områdena står fasta och är tydliga. Vad hjälper det att vi står fasta på områden där ingen attackerar, om vi viker oss där läran blir attackerad?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar