Dagens Nyheter

14 apr. 2015

Nyhetsflödet onsdag den 15 april

Församlingen - ett allaktivitetshus för olika livsåskådningsperspektiv?
- Stefan Swärds blogg - "En ny runda av debatt om kristen äktenskapssyn och homosexualitet har varit i Dagen, och jag har bidragit också från ledarplats hos Världen Idag. En sorglig historia alltsammans. Jag tycker att min artikel i SVD från 2005 som jag länkade till i förra blogginlägget, ger ett bra perspektiv på hela debatten.
Har man som jag jobbat som pastor i Stockholm i 40 år, då vet man att tydlighet är en nödvändighet i den här typen av frågor. Annars har man som pastor inte en chans att hålla emot sekulariseringstrycket på församlingsnivå. Att vagt diskutera principer räcker ju inte, man behöver ibland som pastor peka med hela handen. Men det är stor skillnad på att bygga församlingar som är lärjungaformande miljöer, där man försöker lära folk att följa Jesus på att livets områden, än att bygga församlingar som är någon sorts allaktivitetshus för olika livsåskådningsperspektiv."

"Vill undvika synpunkter på teologin"
- Världen idag - "En politiker och en tjänsteman i Växjö har kallat stadens katolske kyrkoherde till möte om kyrkans syn på homosexualitet. Kyrkoherden själv är tveksam.
- Jag har tänkt att det kanske inte är nödvändigt att gå in i dialog med dem eftersom jag misstänker att de främst är ute efter att komma med förmaningar hur vi ska tänka. Det är i så fall ett oroväckande och underligt agerande från deras sida, säger kyrkoherden Ingvar Fogelqvist till Världen idag....
I en ledare i Smålandsposten efter händelserna kunde man läsa: "Hur ska inbjudan tolkas? På vems mandat kallar en socialnämndsordförande och en kommunal tjänsteman en religiös ledare till samtal för att kritisera teologisk undervisning?" Ledarskribenten Marcus Svensson menar också att om inbjudan tolkas som myndighetsutövning så kan den bli föremål för granskning av Justitieombudsmannen."

Hillary Clinton en trogen metodist
- Dagen - "Hillary Clinton planerar att bli USA:s nästa president. En intensiv tid av valkampanjer väntar framöver. Utöver politiken analyseras även hennes kristna tro. Hon är i grunden en social rättvisa­fokuserad metodist, menar den kristna organisationen Sojourners."

Statsledare framhåller kristen tro
- Norske Dagen - "USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron snakket hver på sin måte varmt om kristen tro ved utgangen av påsken.
Det er på den ene siden gledelig og oppmuntrende. På den andre siden stiller det noen av de politiske veivalgene deres i et underlig lys.
I en videohilsen påpekte Cameron at kristne i påsken feirer «livets endelige seier over døden, og Jesu oppstandelse». Han roste det samfunnsnyttige arbeidet som menigheter gjør over hele landet. Og han slo fast at selv om Storbritannia er åpent for alle trosretninger og dem som ikke har noen tro, er han «stolt av å si: Dette er et kristent land».
Obama delte refleksjoner rundt det enestående Jesu offer og betydningen for den enkeltes liv under en bønnefrokost i Det hvite hus tirsdag denne uken. Han omtalte Jesus som «vår frelser» og framhevet betydningen av at den enkelte følger Jesu eksempel og lever i kjærlighet."

What to Do with the Dull Parts of Scripture
- Andrew Wilson in Christianity Today - "Even the building instructions and genealogies
 I’m convinced the most boring parts of the Bible can teach us far more than we realize.

If we were to list the most tedious sections of Scripture, three types of passages would probably dominate. First would be the lists: genealogies, exile records, and census information. Second: purity laws, like those associated with the Book of Leviticus. The third type consists of descriptions of buildings, like the second half of Exodus, parts of Kings and Chronicles, and the end of Ezekiel. Many of us are exhausted by reading these sections, skimming them in our Bible reading plans and rarely expounding on them in our preaching and teaching.provide crucial teaching."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar