Dagens Nyheter

5 dec. 2015

Nyhetsflödet lördag den 5 december

KG Hammar vänder skuldfrågan uppochner
- Per Ewert i Opinionsbloggen - "Frågan om skuld och ansvar är enkel för den som redan på förhand har avgjort vem som är roten till allt ont i världen. När chocken efter terrordåden i Paris nu lagt sig har flera opinionsbildare tagit tillfället att av politiska skäl skjuta över skulden för massmorden på andra än terroristerna själva. Gårdagskvällens Debatt i SVT utgjorde ett av de tydligare och mer förskräckande exemplen.
   KG Hammar gjorde sig både före och under sin tid som ärkebiskop känd för att torgföra en tydlig vänsterprofil. I gårdagens debatt om hur omvärlden bäst ska hantera och besegra ISIS lade sig Hammar vinn om att hela tiden försöka föra bort diskussionen från sakfrågan. Istället försökte han återkommande lägga skulden på USA, dess presidenter och andra makthavare i västvärlden, snarare än på mördarna själva."


Fyra kyrkoledare om debattartikeln i DN
- Dagen - "Vad tyckte ni om debattartikeln? Skulle det vara möjligt i ditt sammanhang att bjuda in till en gudstjänst över religionsgränserna?
   Marie Willermark, kommendör, Frälsningsarmén i Sverige
Min inställning är att det inte finns någon motsättning mellan Nathan Söderbloms budskap att vi ska prata med varandra, samtidigt som vi har en klar och tydlig tro som utgår från bekännelsen om Jesus. Men även om utmaningarna i världen är stora blir världen inte bättre av att vi går in i någon slags religiös synkretism. Vi tillber den vi känner, och vår tillbedjan ska hållas isär från att vi i andra sammanhang kan mötas över religionsgränserna."

 Respekt istället för kritik
- Lasse Bjervås i Inblick - " Varifrån kommer vårt behov av att raljera och trycka till andra som inte tycker, tänker eller tror som jag? Varför försöker vi ställa andra i dålig dager? Vad är det som gör att vi vill vara bättre än andra och peka på vår egen förträfflighet och andras fördärvlighet?
   Det finns en ton i vårt samhälle som alltmer hårdnar och kallnar. Polerna mellan olika åsikter blir starkare. Vårt samhälle håller på att dras isär. I vissa debatter verkar det som om man är mer inriktad på att misskreditera och missförstå istället för att föra fram egna åsikter. Dessvärre har vi också den senaste tiden sett hur det meningslösa våldet brett ut sig.
   Tyvärr verkar inte kyrkan och dess företrädare utgöra något undantag. Vi försöker visa på att vi är de renläriga, de som har förstått bäst och har den rätta tron. Splittringen i kyrkan är som ett öppet sår där varje ord som uttalas i förakt mot varandra verkar som ett gift. Jo, men är vi inte lite mer bibliska än de andra? Har vi inte den rätta läran? Är vi inte kyrkan med stort K? Våra försvar ekar lika ihåliga som de är....
...Jag är övertygad om att Jesus snart kommer tillbaka. Allt talar för det. Låt oss som bekänner oss till honom stå sida vid sida för att vara en motkraft i en svår och mörk tid. Låt oss kliva ned och möta varandra med den kärlek som Jesus älskar oss med. Då kommer vi att vara det ljus och salt som världen behöver."


Advent og tidsperspektiv
- Fra Jostein Nielsesns blogg -
Den 4. september 1993 var jeg på en jubileumskonsert i Grieg-hallen. Kenneth Sivertsen, bidro med humor og sang, men leste også et dikt av vennen Ingvar Moe som hadde gått bort et par dager før konserten. Diktet heter «Perspektiv» og handler om å gripe livet.


Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar