Dagens Nyheter

24 dec. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 24 december

Därför förblir vi protestanter
- Dagen - "När protestanter konverterar till katolicismen finns det skäl för oss som är kvar att påminna oss om varför vi inte f­öljer med till Rom. Det skriver Markus Holmbom, pastor Pingstkyrkan Skellefteå.
   Vi protestanter håller inte med katoliker om att reformationen var ett uttryck för splittring. Vår förståelse är att den romerskkatolska kyrkan har a­vvikit ifrån sitt apostoliska u­rsprung. Särskilt avgörande i denna process var Konstantin under 300-talet. Han tog makten över Romarriket med våld och tillskrev sin seger till de kristnas Gud. Genom Konstantin gick kyrkan från att vara förföljd till att bli sanktionerad i hela Romarriket. Det som l­åter som framgång var djupt för­ödande. Martyrernas blod som hade varit kyrkans bästa u­tsäde byttes ut mot en kristen tro som inte kostade individen n­ågot. En förhållandevis dynamiskt ledd kyrka blev toppstyrd från Rom. Dessa förändringar ledde till maktkorruption och förvrängningar av tron. Det var därför som reformationen var nödvändig – för att återgå till den apostoliska tro som gått förlorad."

Nu slipper second handbutiker betala moms
- Inblick - "Från och med första januari blir ideella svenska second handbutiker återigen befriade från att betala moms. – Nu kan vi pusta ut, och vara glada och stolta över att vi fått igenom våra förslag. Och framför allt kan vi fortsätta jobba med att hjälpa människor, säger Caroline Andermatt, vd för Myrorna och ordförande i paraplyorganisationen Ideell Second Hand.
   Det senaste året kan närmast beskrivas som en berg- och dalbana för många av Sveriges second handbutiker. I september 2014 kom en tolkning från Skatteverket som menade att ideella second handbutiker ska betala 25 procent moms på sina varor, precis som vanliga kommersiella företag. Undantaget var butiker som har öppet max 24 timmar i veckan och där mer än 60 procent av medarbetarna arbetar ideellt.
   För många organisationer som bedriver ideell second hand var beslutet en katastrof, som skulle leda till nedskärningar och stängda butiker."

Gavekort til de trengende
- NRK Buskerud  - Det er helt fullt i forsamlingssalen til Frelsesarmeen i Drammen. Trengende familier og enkeltpersoner sitter i kø med en kaffekopp foran seg for å få utdelt årets bidrag til julematen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar