Dagens Nyheter

8 dec. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 8 december

Löfven ändrar sig: Det är terrorism
- Världen idag - "Attackerna mot civila israeler är inte terrorism, sa statsminister Stefan Löfven tidigare på måndagen. Nu har han dock ändrat sig.
   Stefan Löfvens uttalanden till TT att den senaste tidens många knivattacker mot civila israeler inte ska betraktas som terrorism väckte snabbt reaktioner....
  Senare ringer Löfven dock själv upp TT för att förklara hur han menat.
   - Jag såg hur det blev i skrift och skulle vilja förtydliga så att vi undviker missförstånd. Jag syftade på att det inte är klarlagt om de här knivdåden har varit organiserade av någon terrorklassificerad organisation. Men attackerna i sig bör däremot betraktas som just terrorhandlingar, sa Löfven."
Läs också i Dagens Nyheter:"Löfven ändrar sig om terrorism"

”…när responsen blir sådan att responsen blir…”
- Nyheter från Israel - ”Jag tar avstånd från knivattacker”, sa Sveriges utrikesminister Margot Wallström under fredagens interpellationsdebatt i Riksdagen. ”Jag tycker det är fruktansvärt, och det får inte förekomma. Israel har alltid rätt att försvara sig, att försäkra sig om sin säkerhet. Och på samma sätt får inte responsen vara sån, och det ser ju jag i andra situationer, när responsen blir sådan att responsen blir utomrättsliga avrättningar eller där det blir oproportionerligt, så att de dödade på den sidan överstiger det ursprungliga dödsantalet flera gånger om”.
   Uttalandet har väckt mycket starka reaktioner i Israel, där resonemanget genast fördömdes som ”skandalöst, surrealistiskt, oförskämt och verklighetsfrånkopplat” i ett uttalande från utrikesministeriet. Det är andra gången på mindre än en månad som Wallström kritiseras i hårda ordalag av Israel...
   Problemet här är alltså att Sveriges utrikesminister konsekvent lyckas säga saker som hon sedan förnekar att hon har sagt. I värsta fall ljuger hon oss alla rätt upp i ansiktet. I bästa fall förstår hon inte betydelsen av sina egna yttranden. Trots detta får hon uppbackning från Stefan Löfven, som i ett gemensamt uttalande med Wallström igår upprepade att Wallströms ord inte betyder det Wallströms ord betyder. ”Situationen i Mellanöstern är svår nog utan att behöva belastas av missförstånd om någons avsikter”. Mer korrekt vore det förstås att säga att situationen i Mellanöstern är svår nog utan att behöva belastas av Margot Wallström."

"Irak medskyldigt till folkmord på kristna"
- Dagen - Birgitta Ohlsson (L) ryter till, och menar att det inte bara är IS som är skyldiga till folkmord på kristna. Även den irakiska staten har sitt ansvar.
   "Varje människa har rätt till religionsfrihet." Så inleder Birgitta Ohlsson (L) sitt inlägg, där hon vänder sig till utrikesminister Margot Wallström (S) för att få svar på vad Sverige ska göra för att den irakiska regeringen ska stoppa folkmordet på kristna.
   -För den kristna minoriteten i Irak blir situationen alltmer akut, inte bara genom hotet från Daish/IS utan även genom att man aktivt motarbetas av den irakiska regeringen, lyder Birgitta Ohlssons formulering.
   Hon beskriver att den irakiska konstitutionen slår fast att religionsfrihet råder, samtidigt som ingen av landets lagar får bryta mot islam. Något som får direkta effekter på de religiösa minoriteterna, inte minst landets kristna, vars antal stadigt sjunker."

Danielle Strickland - I see you
- From God TV Video - Danielle Strickland shares a conversation she had with a Muslim woman on an airplane and challenges us with the question "What are we expecting from the Kingdom of God?". - Watch video HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar