Dagens Nyheter

22 dec. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 22 december

Lukas Berggren: Fagra ord och straffskatt till ideella sektorn
- Världen idag - "När Världen idag för ett tag sedan (20/11) intervjuade integrationsminister Morgan Johansson om flyktingsituationen pekade han på kyrkornas viktiga roll. "Ni gör ett fantastiskt bra jobb och vi kommer behöva ert engagemang under ett antal år framöver", sade han. När statsminister Stefan Löfven i helgen höll sitt jultal, knöt han an till tidningen Fokus utnämning, och han riktade även ett "tack till alla kyrkor och ideella organisationer som dukar upp julbord, och tänder ett ljus för den, som sången går, 'har frusit och gått vill i världen'....
   I själva verket straffbeskattar Stefan Löfven det engagemang som han i jultalet hyllar. Människor engagerar sig på olika sätt. En del ger av sin tid, andra ger av sina pengar, många gör både och. Att regeringen vid årsskiftet avskaffar gåvoskatteavdraget är i sammanhanget totalt obegripligt. Samtidigt som regeringen talar fagra ord om ideellt engagemang väljer man att straffbeskatta dem som vill ge pengar till samma engagemang. Det är som att först duka upp julbordet för "den som frusit och gått vill i världen", för att i nästa sekund duka av och låta den hungrige gå ut i kylan igen. Det är först när budgeten backar upp regeringens fagra ord, som orden blir trovärdiga."
 -
Vi behöver utmana vår uppkopplingshysteri
- Magnus Malm i Dagen - "Långt ute på landet lever Magnus Malm ett nedkopplat liv tillsammans med sin hustru Elisabeth­ och hästarna. I sin senaste bok ”Som om Gud inte finns” ägnar han ett helt kapitel åt att beskriva vad den ständiga uppkopplingen gör med oss människor. Han hämtar många av sina poänger från den amerikanske författaren Jonathan Crarys publikationer...
   Magnus redogör för den ena forskningsrapporten efter den andra som pekar på effekterna av våra 24/7-uppkopplade liv och stora informationskonsumtion. Hur det har visat sig försämra vår koncentrations-, besluts- och empatiförmåga. Hur det suddar ut gränser mellan arbete och fritid, offentligt och privat. Hur det gör att vi bara läser våra favoritsajter och lyssnar till likasinnade. Och hur det har tagit död på begreppet dötid."

Vil ikke ha mat fra kristen leverandør
- Aftenposten - "En bedrift i Grimstad har sagt opp avtalen om kjøp av mat fra selskapet Big Catering, eid av den kristne organisasjonen Normisjon. Begrunnelsen er at bedriften vil være livssynsnøytral.
    Cateringselskapet holder til på Bibelskolen i Grimstad.
- Det er tankevekkende at noen ikke vil kjøpe mat eller tjenester av oss fordi vi har en kristen verdiforankring, sier daglig leder i cateringselskapet, Kjetil Haga til NRK.
- Enhver kunde må kunne avslutte sitt kundeforhold hvis de ønsker det, men jeg synes det blir vanskelig hvis vi skal begynne å vurdere leverandører basert på livssyn og verdiforankring, sier han."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar