Dagens Nyheter

6 dec. 2015

Nyhetsflödet söndag den 6 december

EU:s märkning av israeliska produkter är kontraproduktiv
- Isaac Bachman i Nerikes Allehanda - "De flesta israeler – från höger till vänster på den politiska skalan – är djupt upprörda av EU:s initiativ att märka produkter från områden kontrollerade av Israel sedan 1967.
   Medan initiativet presenteras av EU som en ”teknisk åtgärd” för att skydda europeiska konsumenter finns det inga tvivel om att huvudsyftet är att utöva politiska påtryckningar mot Israel.
   Israeler uppfattar sådana åtgärder som diskriminerande och som handelshinder. Det är förkastligt att Israel är det enda landet som EU särbehandlar med sådana politiska åtgärder trots att det finns över 200 omstridda områden i världen....
   Omkring 30 000 palestinier är anställda av israeliska företag på Västbanken med en genomsnittlig lön som är två gånger högre än den genomsnittliga lönen på Västbanken. En god palestinsk ekonomi ökar möjligheterna för fredssamtal. Därför bör regeringar som stödjer en fredlig lösning av konflikten agera för att stärka ekonomin på Västbanken, inte försvaga den.
   Dessa riktlinjer för märkning inkluderar även Golanhöjderna. Till vem är det tänkt att Israel ska överlämna dessa områden? Är det president Bashar al-Assad man menar eller kanske till och med den Islamiska Staten (IS)?
   Det är för närvarande omöjligt att lämna Golanhöjderna men ändå straffas Israel för att de inte gör det."

Idealen och verkligheten
- Ledare i Hemmets Vän - "Den gångna hösten har präglats av migrationskrisen. Och i eftermälet av regeringens helomvändning förra veckan så pågår en debatt som är lika inflammerad som innan. Framförallt inom Miljöpartiet finns en het svekdebatt, där ledande miljöpartister nu gör en namninsamling för en medlemsomröstning i frågan. Det är mycket oklart vad denna medlemsomröstning skulle innebära i sak, eftersom regeringen redan fattat beslut, och regeringen fattar alla beslut som grupp. Det går inte som minister att reservera sig emot delar av regeringens politik.
   Sverige är ett litet land med öppna gränser. Vi lever i öppenhet – både av ideologiska skäl, det är viktigt för oss att vara solidariska – och av ekonomiska skäl, öppna gränser är en grundläggande förutsättning för den svenska exportindustrin. Och Sverige hjälper, mer än de flesta andra länder i Europa, men Sverige är också ett litet land och kan inte hjälpa alla.
   Under lång tid har vi haft svåra problem med segregation i ett antal stadsdelar i städer som Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Uppsala. De senaste åren har vi sett upplopp och brandbomber som kastats i Stockholms förorter och vi ser områden där brandkåren periodvis inte kan åka in utan poliseskort. Arbetslösheten och de sociala problemen är stora och dessa problem försvinner inte av sig själva."

Slik har du neppe sett Frelsesarmeen før
- Fjordenes Tidende - Frelsesarmeen i Måløy har gått kreativt til verks under årets innsamling til julegryta. Les mer og se videon HER.

Sjå frelsesarméoffiseren danse gangnam style!
- NRK - Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar