Dagens Nyheter

28 dec. 2015

Nyhetsflödet måndag den 28 december

IS ledares hot mot Israel: ”Vi närmar oss varje dag”
- Omni - "Kampen mot IS Abu Bakr al-Baghdadi, ledaren för terrorgruppen Islamiska staten, uppges Rösten fördömer också Saudiarabiens försök att formera en koalition av muslimska länder mot IS
   Rösten ska också ha uppmanat sympatisörer i Saudiarabien att resa sig, samt manat till attacker mot Israel.
– Vi kommer närmare er dag för dag."

”En anpassad kristen tro blir bara otydlig”
- Biskop  Martin Modéus i Svenska Dagbladet - "Den pensionerade biskopen Bengt Wadensjö har i en debattartikel på julafton antytt att ett antal tros­föreställningar, främst reinkarnation, numera skulle gå att betrakta som delar av kristen tro: ”reinkarnationstron betyder att den kristna tron ges en ny tolkning jämfört med det traditionella synd- och förlåtelseparadigmet”, skriver han.
   Först av allt: Wadensjö har fel om Jesus. ”Det finns flera belägg i Nya testamentet som bara kan tolkas som att Jesus räknade med reinkarnationen”, skriver han. Att hävda att exemplen ”bara” går att tolka på detta sätt framstår redan vid en enkel läsning som ett övergrepp på bibeltexterna. I själva verket finns det inga belägg alls för att Jesus skulle ha haft en sådan tro. Tvärtom finns ett otal ställen i evangelierna som utesluter en tro på reinkarnation, en föreställning som är helt främmande för evangelierna."

Hade Jesus fötts i Sverige idag?
- Martin Alexandersson i Efter Kristus - "Så här i jultider kan man fundera på rubrikens frågeställning. Det som gör att frågan inte är självklar är Marias situation. Troligtvis är hon åldersmässigt i de nedre tonåren och som ogift kvinna var det såklart oerhört problematiskt att hon var gravid. På hennes tid fanns det inga alternativ till att föda barnet och de förhoppningar en ogift Maria med ett barn hade, var att hennes familj tillät henne att bo kvar hemma och att någon framledes ändå skulle vilja gifta sig med henne (och hon på så sätt blev försörjd). Om vi tittar på Sverige så föds det varje år 6 barn/1000 kvinnor i åldrarna 15-19 år. I samma åldersgrupp görs det 19 aborter/1000 kvinnor. Sannolikheten för att ett barn med en tonårsmamma verkligen föds är alltså 24% i Sverige idag."


Å være relevant
- Marie Marti - "Vi må være relevante. Jeg hører meg selv si det igjen og igjen. Relevante sånn at folk i dag kan identifisere seg med oss. Men hvor får vi egentlig dette fra? Jesus kaller oss først av alt til å følge etter ham i et liv i selvfornektelse, i fattigdom, i lydighet. Han sier selv «revene har hi,….» Hvor her leser vi om å være relevant? "

12 Things You Need to Really Get Rid of in the Next 12 Months
- Lolly Daskal in Inc. - "In 12 months you can be a more successful, more productive, more effective leader. You just have to get rid of these 12 bad habits."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar