Dagens Nyheter

12 dec. 2015

Nyhetsflödet söndag den 13 december

Istället för att tända ett hopp släckte man ett ljus i advent
- Sändaren - "Politik är att göra och regeringen gjorde fel, hävdar Philip DeCroy. Nu deltar Sverige i racet mot botten i den EU-liga som tävlar om den snålaste flyktingmottagningen.
   Äntligen stod statsministern i talarstolen. Ett land väntade på besked och en värld höll andan. Många längtade efter konkret stöd i mottagandet, andra efter hårdare tag och beskedet blev tydligt. Snällheten var slut, ladorna tomma och värderingarna sålda. Se upp för dörrarna, dörrarna stängs....
   I kyrkorna har vi bäddat härbärgen och dukat fram mat. Vi har gjort det utan ett system som bär men vi har gjort det för att vi i varje medmänniska kan se en annan flykting, nämligen den Kristus som i adventstid förvägrades husrum och därför föddes i just en tom lada.
   Politik är att göra och regeringen gjorde fel. Istället för att tända ett hopp släckte man ett ljus i advent. Det blev kallt innan frosten kom."

Lisa Abramowicz: Abbas vill inte förhandla
- Världen idag - "Utrikesministern har twittrat om att "attackerna måste sluta" och att "ledarna måste agera ansvarsfullt", men inte ett ord om vilken sida som har initierat terrorn och som fortsätter den. Över huvud taget använder hon inte ordet terror, trots att dessa attacker mot israeler har pågått i nära tre månader och förorsakat många döda och skadade, främst civila. Efter terrorattacken i Paris den 13 november, blev utrikesministern intervjuad på SVT om orsaken . Då svarade hon "och man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern, där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld". Detta trots att palestinierna aldrig påtalats av intervjuaren. Inte ens IS nämnde i sin kommuniké palestinierna utan pekade på franska attacker mot IS i Syrien.
   Dessutom, palestinierna har ett val! Den israeliske premiärministern har, minst en gång i veckan, bett sin motpart president Abbas att återvända till förhandlingsbordet. Det har inte Abbas brytt sig om. Tydligen tror han att han tjänar mer på att skjuta FN och länder som Sverige framför sig och slippa förhandla, eftersom förhandlande innebär ett givande och tagande."

IS-fängslad präst: Väst måste ta sitt ansvar
- Dagen - "I september släpptes Jacques Mourad av sina kidnappare. Nu uppmanar han världen att inte glömma Syriens lidande.
- Människor söker räddning och en utväg på havet, samtidigt som de riskerar att drunkna. Många länder vill inte ta emot flyktingarna. Västvärlden accepterar att länder går under utan att göra något. Det är ofattbart, säger han till Dagen Nyheter som uppger att den syriske munken och prästen inte heller ser någon plats för kristna i Syrien i de områden där IS dominerar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar