Dagens Nyheter

20 dec. 2015

Nyhetsflödet söndag den 20 december



Goda skäl för julevangeliets historiska trovärdighet
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - Lagom till jul är det inte ovanligt att skeptiker till den kristna tron invänder mot Bibelns trovärdighet, i synnerhet julevangeliet. Men finns det goda skäl att för julevangeliets historiska trovärdighet? Om det skriver Jacob Rudolfsson.
I lokaltidningen Södermalmsnytt (nr 50/2015) skriver Christoffer Röstlund Jonson, reporter, under rubriken ”Skolan lärde min dotter att barn blir till utan sex” om dotterns skolbesök i en kyrka där Jesu födelse dramatiserades.
 ”Vi lever i ett sekulärt land. Vår skola är och ska vara sekulär. Sverige må ha rötterna i kristen tro och många av våra traditioner har rötter som sträcker sig djupt in i Bibeln. Givetvis ingår det i allmänbildning att veta det, speciellt så här i jultider. Det ska skolan lära ut. Men då ska det klart framgå att tradition och tro är två olika saker. Och det sistnämnda är en privatsak upp till var och en.”
Nu var det ju knappast en biologilektion om mänskliga fortplantningsmekanismer som skolklassen bevistade, vilket gör rubriken något alarmistiskt. Samtidigt är citatet ovan talande för den generella attityden i samhället till evangeliernas värde som historiska dokument. Detta bekräftades nyligen i en avhandling från Göteborgs universitet om den svenska skolans religionsundervisning. Kristna och andra religiösa övertygelser ses som något föråldrat och irrationellt.”

Pastor dömd till livstids arbetsläger i Nordkorea
- Världen idag - "Kanadensiske pastorn Hyeon Soo Lim dömdes på onsdagen till livstid i arbetsläger i Nordkorea. Han anklagas för att ha försökt störta regeringen.
   Hyeon Soo Lim, pastor för en kyrka i Toronto, som enligt Reuters hör till Kanadas största kyrkor, har varit fängslad i Nordkorea sedan i februari. Tidigare i år framträdde han i statlig tv och bekände att han begått "brott mot staten", skriver Reuters.
   Kinesiska nyhetsbyrån Xinhua var på onsdagen först med att rapportera att pastorn dömts till livstid i arbetsläger. Nordkoreas högsta domstol hävdar att Lim varit ute efter att största regeringen. Han påstås också ha fabricerat propaganda mot landet och ha hjälpt människor att fly från landet."

Hvorfor angripes norske islamkritikere fra norsk venstreside? Jeg begriper det ikke og vil heller ikke forsøke å finne noen forklaring.
- Kolbein Brede i Aftenposten - Les mer HER.

1 kommentar:

  1. I like the Omni format very much - about half a cup of coffee and I've read it all and made note of which clips to return to later - And as you know, we often 'borrow' your clips, translate them into English for eventual use in the FSAOF blog. Wishing you and the family a joyous Christ's birth celebration! Blessings

    SvaraRadera