Dagens Nyheter

20 dec. 2015

Veckans viktigaste nyheter från Omni.se

FN:s säkerhetsråd röstade för en fredsplan i Syrien

 UTRIKES Medlemmarna i FN:s säkerhetsråd enades sent på fredagskvällen om en plan för att mejsla fram en fredsprocess i Syrien. Resolutionen kräver vapenvila och planen är samtal mellan regimen och rebellgrupper i januari. Framtiden för presidenten nämndes inte.
”Den utstakade fredsprocessen kan stupa på Rysslands krav på att president Assad måste sitta kvar”, skrev SvD:s Mellanösternexpert Bitte Hammargren.

Sverige inför id-kontroller

 POLITIK Id-kontroller på tåg, bussar och färjor till Sverige kommer bli verklighet i början av januari. Det omdebatterade lagförslaget antogs av riksdagen på torsdagen. Transportörerna riskerar 50 000 kronor i avgift per tillfälle om de inte ser till att sköta kontrollerna, något som fått flera bolag att reagera med skepsis.
– Det känns helt orimligt i ett system där det är lätt att göra fel, sa Christel Grip, presschef på Swebus till TT.

Fed höjde styrräntan

 EKONOMI Som väntat höjde den amerikanska centralbanken på onsdagen styrräntan – det för första gången på nio år. Räntan höjdes med 25 punkter och blir nu 0,25–0,50 procent. Nordeas chefsekonom Annika Winsth sa att höjningen var välkommen och kallade det för ”ett sundhetstecken” att lämna den extrema lågräntepolitiken.

Löfven: Ska inte skapa skuggsamhällen

 POLITIK Statsminister Stefan Löfven (S) höll på lördagen sitt jultal i Stockholm. Han tog upp skolmorden i Trollhättan, Parisattentatet och det stora antalet människor på flykt.
– Vi ska inte skapa skuggsamhällen utan ett Sverige som håller ihop, sa han.
Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin skrev att ”det är begripligt om Stefan Löfven är slutkörd efter ett mycket slitsamt arbetsår. Men talskrivaren borde kunna vara lite piggare.”

Inga svenska Jasplan i kampen mot IS terrorvälde

 POLITIK Regeringen sa nej till att låta svenska Jasplan bistå Frankrike i kampen mot IS. Det stod klart vid en presskonferens på onsdagen. I stället ska man erbjuda hjälp med flygtransporter och förstärka den pågående FN-insatsen i Mali. Alliansparterna var missnöjda och tyckte att förslaget var otillräckligt.

Nevs ska tillverka elbilar för 100 miljarder kronor

 EKONOMI Bilbyggaren Nevs, National Electric Vehicle Sweden AB, fick en jätteorder värd cirka 100 miljarder kronor. De beställda bilarna kommer åtminstone till en början att tillverkas i Trollhättan, vilket innebär att företaget måste nyanställa under nästa år.
– Jag vågar inte säga exakt hur många vi behöver anställa, men det handlar om hundratals personer, sa Nevs kommunikationschef Mikael Östlund till TT.
Samtidigt väcktes frågor om det kinesiska bolaget bakom beställningen.

Livstids fängelse för terroråtalade i Göteborg

 INRIKES 30-årige Al Amin Sultan och 32-årige Hassan Mostafa al-Madlawi från Göteborg dömdes i måndags till livstids fängelse av tingsrätten för att ha deltagit när två män fick sina halsar avskurna utanför Aleppo i Syrien. En film från händelsen blev avgörande för den fällande domen.

Sverige får sitt andra helgon

 INRIKES Den heliga Birgitta helgonförklarades 1391. Nu har påve Franciskus utfärdat ett dekret om att Elisabeth Hesselblad – som saligförklarades år 2000 efter en 13 år lång process – ska upphöjas till helgon. Hesselblad föddes i Fågelvik 1870 och dog i Rom 1957. Bland annat grundade hon Birgittasystrarnas orden i heliga Birgittas hus i Rom.

Pr-byrå mejlade grammislista till 2 000 journalister

 NÖJE & KULTUR Den 24 februari presenteras vinnarna på Grammisgalan i Stockholm. Men i veckan fick drygt 2 000 journalister ett mejl med en lista över ”vinnarna”. Mejlet kom från Marianne Djudic på pr-byrån Taste. Hon hävdade att det handlade om ett misstag och att det var hennes egna gissningar som fanns på listan. Men mejlet har fått konsekvenser för pr-byrån. Tonsättarorganisationen Ifpi Sverige, som arrangerar Grammisgalan, har kastat ut Taste PR från galan. 

Chelsea sparkade Mourinho

 SPORT Premier League-klubben Chelsea sparkade sin tränare José Mourinho. Stjärntränaren har den senaste tiden var ifrågasatt för Londonlagets svaga resultat i ligan. Ny tränare i Chelsea blir i stället Guus Hiddink. Den 69-årige Hiddink är därmed tillbaka i klubben som han tränade våren 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar