Dagens Nyheter

14 dec. 2015

Veckans viktigaste nyheter från Omni.se (vecka 50)


Världens ledare enades om ett nytt klimatavtal
● UTRIKES  Ett globalt klimatavtal har antagits av samtliga 195 länder som deltog på klimatmötet i Paris. Avtalet innebär att världens länder ska arbeta för att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader. Det slår också fast hur ländernas klimatplaner ska granskas och hur de ska förnyas efter hand. 
Läs mer om klimatmötet i Paris 

”Mycket måste ske för att vi ska klara målen”
● UTRIKES Det var lättnad och glädje efter att Parisavtalet klubbats. ”Ett globalt klimatavtal är en milstolpe för världen och samarbetet för hållbar utveckling”, sa Åsa Romson (MP) efter mötet. Samtidigt finns det en oro för att länderna inte kommer klara av att leva upp till de ambitiösa målen. ”Om utsläppen fortsätter som i dag går vi snarare mot en 3-gradersvärld. Det är mycket som måste ske för att vi ska klara av det”, säger Johannes Stripple, docent vid Lunds universitet. 
Läs mer om klimatmötet i Paris

Regeringen backar om Öresundsbron efter kritik
● POLITIK Regeringen tvingas backa kring förslaget om att kunna stänga Öresundsbron för att stoppa flyktingar efter skarp kritik från flera håll, bland annat Lagrådet. Asylrätten hotas, skriver Lagrådet i sitt beslut och underkänner även regeringens förslag om id-kontroller på bussar, tåg och färjor. Trots kritiken tänker regeringen ta förslaget om id-kontroller vidare. 
Läs mer om svenskt mottagande

Partierna överens: Så ska terrorn stoppas
● POLITIK Regeringen och allianspartierna är överens om 13 åtgärder för att bekämpa terrorbrott. Bland annat handlar det om kriminalisering av terrorresor, skärpta krav kring pass och åtgärder mot finansiering av terrorism. Svenska medborgare ska bara få plocka ut tre pass under en femårsperiod och giltighetstiden för barns pass ska bli kortare.
Läs mer om terrorhotet mot Sverige

Svenskt totalförsvar ska återupptas
● INRIKES Efter 20 år återupptar Sverige planeringen av ett totalförsvar som ska ha samhällsberedskap för krig. Det beslutades vid ett regeringssammanträde, rapporterar SvD. I beslutet markeras att försvarets planering ska samordnas med det civila försvarets.
Läs mer om Försvarsmakten

Trump: Stoppa muslimer från att resa in i USA
● UTRIKES Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump kom i veckan med ytterligare ett kontroversiellt uttalande. Han kräver nu ett totalt inreseförbud i USA för personer som är muslimer. Orsaken är det hat som ”stora delar av den muslimska befolkningen” känner mot amerikaner. Vita huset fördömde uttalandet i skarpaste ordalag och Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton kallade uttalandet ”skamligt och farligt”. I Storbritannien skrev över 40 000 personer på ett uppror om att förbjuda Trump inresa i landet. 
Läs mer om presidentvalet i USA 2016

Förskolepedofilen döms till 6,5 års fängelse 
● INRIKES Den 40-årige barnskötare som erkänt grova sexuella övergrepp mot 20 små barn döms till 6,5 års fängelse av Kristianstads tingsrätt. Mannen döms bland annat skyldig till fyra fall av grov våldtäkt mot barn och 19 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn. Det var i mitten av juli som 40-åringen greps sedan han antastat en tioårig flicka i en butik i nöjesparken High Chaparral där han även jobbade vid tillfället. 

Merkel utsedd till ”Person of the Year”
● UTRIKES Tysklands förbundskansler Angela Merkel utnämns till årets person, ”Person of the Year”, av den prestigefulla amerikanska tidningen Time. Detta för ”att ha begärt mer av sitt land än de flesta politiker skulle våga”. Tidningen hyllar hennes ledarskap under Eurokrisen, flyktingkrisen och i samband med Rysslands ingripande i Ukraina. Merkel är den fjärde kvinnan att få utnämningen.
Läs mer om Person of the Year

Åtalas för mordet på 21-åriga Ida Johansson
● INRIKES 19-åringen som erkänt mordet på 21-åriga Ida Johansson åtalas för mord och försök till grov våldtäkt. Ida Johansson hittades död i ett motionsspår i Upplands Väsby i somras. Enligt åtalet ska 19-åringen ha försökt att brotta ner henne och dödat henne genom ett strupgrepp när hon gjort motstånd. Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Vid en läkarundersökning uppgav mannen att mordet var helt oprovocerat.
Läs mer om mordet i Upplands Väsby

Sveriges EM-motstånd lottat: ”En rövgrupp”
● SPORT Irland, Italien och Belgien blir Sveriges motståndare i gruppspelet i fotbolls-EM i Frankrike i sommar. Det stod klart efter att gruppspelet lottats i Paris i helgen. Men experterna var inte eniga om Sverige hamnat i en tuff eller lätt grupp. Dagens Nyheters Johan Esk var optimistisk och menade att det till och med var en drömlottning, samtidigt som Sportbladets Johanna Frändén twittrade att Sverige hamnat i en ”rövgrupp”. 
Läs mer om fotbolls-EM 2016

Vikander nomineras till två Golden Globes 
● NÖJE & KULTUR Den svenska skådespelaren Alicia Vikander har nominerats till två Golden Globes. Hon nomineras till priset bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i filmen ”The Danish Girl” och den andra nomineringen gäller bästa kvinnliga biroll i ”Ex Machina”. Till Nöjesbladet säger Vikander att hon inte förväntade sig några nomineringar. ”Du skulle sett mig när jag fick beskedet. Jag hoppade runt av glädje när jag ringde mina föräldrar”.
Läs mer om Golden Globe 2016


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar