Dagens Nyheter

17 dec. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 17 december

Per Ewert: 2015 – en ny vår för Bibeln
- Världen idag - "Bibeln har alltid väckt starka känslor. Samtidigt som många har vördat Bibeln som Guds Ord har andra kritiserat eller hånat den. I takt med Sveriges sekularisering har de kritiska rösterna ofta dominerat det offentliga samtalet, men kanske kommer vi i efterhand att se 2015 som det år då Bibeln åter vände uppåt i vårt land.
   Bibelkritiken fick under förra seklet stort genomslag i Sverige när socialdemokratiska regeringar tog makten inte bara över Svenska kyrkan, utan även över bibelöversättningen. Bibel 2000, officiellt benämnd Statens offentliga utredning 2000:100, används följaktligen också i internationell forskning som exempel på en översättning som i flera centrala stycken avviker från traditionell bibeltolkning. Som ett fristående komplement till Bibel 2000 kom Svenska Folkbibeln, och dessa två översättningar har sedan millennieskiftet använts sida vid sida, och ibland i konkurrens."

Wallströms fientlighet mot Israel
- Dagen - "Av någon anledning väljer Sveriges utrikesminister att konsekvent bortse från den palestinska ledningens dubbelspel och svek. Det skriver europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD)
   Frågorna har varit många sedan utrikesminister Margot Wallströms insats i riksdags­debatten om de palestinska kniv­attackerna mot civila israeler. I ett märkligt resonemang talade utrikesministern om att ”r­esponsen inte får bli sådan att det blir fråga om utomrättsliga avrättningar”.
   Anklagelser om utomrättslig­a avrättningar som brutal och oproportionerlig respons brukar används för att svartmåla Israel. Sanningen är att israelisk polis som öppnar eld mot brutala gärningsmän gör det för att förhindra fler mord och skydd­a allmänheten. I det här avseendet agerar israelisk polis på samma sätt som exempelvis den svenska polisen gjorde vid skoldådet nyligen i Trollhättan."

En världsbild som underminerar kristen tro – del III: Religion
- Efter Kristus - "Konceptet religion underminerar kristen tro.
   Om du inte tycker att det låter konstigt så beror det antagligen på att du är bekant med klyschan om att tro på Jesus handlar om en relation och inte religion, men det är faktiskt inte den frasen jag har i åtanke.
   Det inte nödvändigtvis de saker och företeelser som vi kategoriserar som religion som underminerar kristen tro (även om det kan vara så också), utan snarare föreställningen om religion som en egen sfär av saker och företeelser.
   I vår kultur anses religion vara en privatsak; något som inte har med fakta och kunskap att göra, något som snarare handlar om personliga preferenser, (subjektiv) mening, tycke och smak.
   Religion är med andra ord ett delområde i den subjektiva och privata sfären, medan exempelvis vetenskap placeras i den objektiva och publika sfären."

Jødisk tenåringsjente angrepet av arabere
- Israel Today - "En 15 år gammel jente ble brutalt banket opp på lørdag kveld kun fordi hun våget å innrømme at hun var jødisk.
   Etter å ha lest setningen ovenfor tror du kanskje at dette skjedde et sted i Europa, men det skjedde faktisk i den nordlige byen Haifa i Israel.
   Jenta skal ha gått tur ikke langt fra der hun bodde da to arabiske jenter som var rundt 18 år gamle krevde å få vite om hun var jødisk. Da jenta bekreftet at hun var jøde kastet de to arabiske jentene glassflasker på henne og slo henne i hodet mens de forbannet alle jøder."


 
It´s Thursday - Reflections om Genesis (54)
- By Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar