Dagens Nyheter

12 mars 2016

Nyhetsflödet lördag den 12 mars

Församlingsledare behöver bli förebilder mot alkoholkulturen
- Per-Olof Svensson i Hemmets Vän - "Redan ordet ”alkoholkultur” kan vi behöva fundera kring. För en del upplever det säkert som något positivt men när vardagligt drickande övergår till risk- och missbruk, påverkas barn och familjer negativt av denna ”kultur”. Jag anser att det är viktigt att företrädare i församlingar vågar lyfta frågan offentligt i församlingen...
   Frikyrkoförsamlingarna har historiskt varit en värdefull alkoholfri zon. Församlingsledare har varit positiva förebilder där de predikat och i samtal framhållit värdet av en helnykter livsstil. Men – hur ser det ut idag? När togs det senast upp i en predikan kring riskerna med alkohol? Kan det vara så att pastorer och andra företrädare i församlingen själva dricker alkohol, och det därför blir svårt och känsligt att tala om detta?"

Med urvattningen av Jesu läror kommer också, som ett brev på posten, ett samhälle i sönderfall
- Bitte Assarmo i Världen idag - "De senaste dagarna har jag varit på resa i Norrlands inland. Jag har träffat alla slags kristna och diskuterat kristen tro från morgon till kväll. Och inte bara den kristna tron i största allmänhet utan det som utgår från den kristna tron och som utgör en del av fundamentet för ett värdigt liv. Jag talar om sanningen och om modet att våga uttala den.
Vad är då sanning? Ett enkelt svar är helt enkelt Jesus. Han är vägen, sanningen och livet. Det har han själv sagt oss, och all den stund vi tror på hans lära måste vi också tro på hans ord.
Ändå är det många som förnekar den gudomlige Jesus. Han var en klok och vis man, javisst – men Guds son? Nej, det vill de inte tro. De tycks inte ens vara medvetna om det ologiska i det förhållningssättet. För om Jesus å ena sidan ljuger om vem han är, varför skulle han då tala sanning om hur vi ska leva? Man kan inte både ha kakan och äta den, och man kan inte anamma Jesus läror och samtidigt förneka vem han är."

Camerons tal om kristen tro får ny spridning
- Dagen - "Det påskklipp om kristen tro som Storbritanniens premiärminister David Cameron lade ut för ett år sedan har fått ny spridning på social medier.
Inlägget väckte stark uppskattning redan för ett år sedan. I nuläget har det visats närmare två och en halv miljoner gånger.
Talet inleds med att Cameron konstaterar att påsken är en tid då kristna firar livets ultimata triumf över döden genom Jesu uppståndelse. Men det är också en tid att fundera på vilken roll kristendomen spelar i våra enskilda liv, menar han."


Hvilket verb er troens viktigste?
- Fra Jostein Nielsens blogg - "Da jeg var rektor på Sagavoll, kom jeg en dag til morgensamling og oppdaget at den som skulle ha samlingen, ikke hadde dukket opp. Normalt ville jeg sagt noen ord selv, men denne morgenen opplevde jeg at Den hellige ånd ville det annerledes...."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar