Dagens Nyheter

28 mars 2016

Nyhetsflödet måndag den 28 mars

Veckans viktigaste nyheter från OMNI

Terrordådet i Bryssel krävde två svenskors liv
● UTRIKES 31 människor dog i tisdags när attentatsmän utlöste självmordsbomber på flygplatsen i Bryssel och på en t-banestation i staden. Bland offren fanns 30-åriga My Altegrim från Umeå och en kvinna i 60-årsåldern från Mellansverige.
”Jag sörjer med de omkomnas familjer och anhöriga i denna svåra stund”, sa statsminister Stefan Löfven i ett uttalande.
En gravid svensk kvinna vårdas för allvarliga skador.
Läs mer om attackerna i Bryssel

Misstänkta jagas i hela Europa
● UTRIKES Tre av gärningsmännen bakom dåden i Bryssel dog i attackerna, men under veckan har polis i flera europeiska länder gripit personer som tros ha kopplingar till dådet. Sent i torsdags greps en man som enligt källor kan ha varit den tredje attentatsmannen på flygplatsen Zaventem. Han flydde när att hans bomb inte detonerade.
Läs mer om attackerna i Bryssel

Belgien lät gärningsman gå fri

● UTRIKES Belgiska myndigheter kanske hade kunnat komma en av gärningsmännen på spåren innan dåden om man hörsammat en varning från Turkiet som kom redan förra sommaren. Då deporterades självmordsbombaren Ibrahim El Bakraoui, som Ankara pekade ut som militant islamist. Men Belgien agerade inte och i veckan erbjöd sig två ministrar att avgå, än så länge sitter de dock kvar.
Läs mer om attackerna i Bryssel

Ojämn förmåga att hantera terrordåd i Sverige
● INRIKES Svensk polis kan hantera samordnade terrorattacker som de i Bryssel och Paris, enligt rikspolischef Dan Eliasson. Men det beror på var i landet de skulle inträffa.
”I storstäderna har vi en bra beredskap med piketer och nationell insatsstyrka att möta tungt beväpnade terrorister. Men i andra delar av landet har vi en sämre förmåga”, sa han.
Läs mer om attackerna i Bryssel

IS andreman dödad av USA
● UTRIKES Ett amerikanskt specialförband har dödat Haji Imam, mannen som beskrivs som terrorgruppen IS näst högste ledare och ”finansminister”, under en räd i Syrien.
Enligt experter var han en nyckelfigur inom rörelsen som kommer att bli svår att ersätta. Samtidigt har syriska regimstyrkor återtagit hela den viktiga staden Palmyra från IS.
Läs mer om kampen mot IS och om Syrienkriget

Hårda tongångar efter SD-reportage
● INRIKES En het debatt blossade upp efter ett DN-reportage om SD och Östermalm där tidigare moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth sa att media tystar fakta om invandringen. Bland annat sa M-ledaren Anna Kinberg Batra att hon inte skulle ha en sådan minister i sin regering. GP:s Alice Teodorescu kallade i sin tur reportaget tendentiöst.
Läs mer om DN:s Östermalmsreportage

Karadzic dömd för Srebrenica
● UTRIKES Radovan Karadzic dömdes i veckan av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag till 40 års fängelse. Den bosnienserbiske ex-ledaren fanns skyldig till folkmordet i Srebrenica och en rad andra brott.
FN:s människorättschef sa att domen visar att ingen kan fly undan rättvisan, hur mäktig man än är.
Läs mer om folkmordet i Srebrenica

Totalfotbollens mästare Cruyff död

● SPORT Den nederländske fotbollslegendaren Johan Cruyff dog i onsdags efter att ha kämpat mot lungcancer sedan en tid tillbaka.
Sportbladets Simon Bank beskrev honom som den störste fotbollstänkaren någonsin: ”Utan Cruyff ingen Xavi, ingen Iniesta, ingen Bergkamp, ingen Messi.”
Johan Cruyff blev 68 år.
Läs mer om Johan Cruyff

Zara Larsson gör succé i USA

● NÖJE Zara Larssons singel ”Never forget you” toppar just nu Billboards digitala danslista och i veckan hyllades hon för sitt framträdande i Ellen DeGeneres show. Dessutom har det svenska stjärnskottet blivit inbjuden att spela sin hit i Jimmy Fallons The Tonight Show.
Läs mer om Zara Larsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar