Dagens Nyheter

2 mars 2016

Nyhetsflödet onsdag den 2 mars

Träffsäker analys av Svenska kyrkan av Leif Lewin
- Stefan Swärds blogg - "Den pensionerade statsvetarprofessorn i Uppsala Leif Lewin, briljant, men så vitt jag vet har han aldrig haft någon koppling till kyrka eller tro. Han skriver intressant idag i Svenska Dagbladet om socialdemokratins historia. Han refererar bland annat till en bok av Stefan Arvidsson. Arvidsson skriver något i stil med att alla kristna influenser försvann i svensk socialism i samband med första världskriget, endast spillror finns kvar som socialdemokratiska broderskapsrörelsen."

Frälsningsarmén får nya ledare
- Världen idag - "Frälsningsarmén i Sverige och Lettland får nya ledare. Det blir Johnny och Eva Kleman som tar över efter Marie Willermark.
   I samband med att de tillträder sitt nya uppdrag går de från att vara kommendörer till att bli överstar i Frälsningsarméns vokabulär. Marie Willermark kommer nu istället att bli territoriell ledare för Frälsningsarmén i Tyskland, Litauen och Polen, skriver Frälsningsarmén på sin webbplats."
rupebas kommentar: Världen idag fick inte riktigt till det då det gäller titlar, men gjorde ändå ett gott försök.
Läs också i Dagen HÄR.

 Vad har den kristna tron gjort för människors lika värde?
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Vad har religion i allmänhet, och den kristna tron i synnerhet, egentligen gjort för människors lika värde? Det frågar sig krönikören Frida Boisen i Expressen. Knappt något, menar hon. Men stämmer det?
   Tack vare den kristne missionären William Careys 25-åriga kamp förbjöds änkebränningar Indien. Han startade även skolor för flickor i ett land där kvinnor förtrycktes och giftes bort i unga år. I Sverige har litteraturhistorikern Gunnar Hallingberg dessutom visat att det finns en tydlig linje från 1800-talets väckelserörelse, som lade grunden till folkrörelsesverige, till bl.a. sentida kvinnligt likaberättigande och internationell medvetenhet.  När Wiby sockens baptistförsamling, den andra i Närke, bildades 1857 skrevs det in i mötesprotokollets första beslut att församlingens kvinnor fick yttra sig och rösta på samma villkor som männen. Det vill säga över 60 år före Sveriges riksdag införde kvinnlig rösträtt."

Blev kristen – hoppar av kritiserat band
- Världen idag - "Sebastian ”Sebbe Staxx” Stakset har som rappare i bandet Kartellen kritiserats för hat och direkta hot i sina texter. Men för en tid sedan blev Sebastian kristen, något som nu får konsekvensen att han slutar i Kartellen.
   Stakset har i ett flertal intervjuer i media berättat om den totala förvandling han genomgått sedan han mötte Jesus. Han bjöds av en vän till en kyrka där något genomgripande skedde."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar