Dagens Nyheter

17 mars 2016

Nyhetsflödet torsdag den 17 mars

 Baptisterna ut i marginalen
- Dagen - "I det nya ekumeniska avtalet kräver Svenska kyrkan absolut tolkningsföreträde angående dopet – och ges detta av Equmeniakyrkan. Det skriver pastor Peringe Pihlström.
   Avtalet ”Ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan” är på väg ut till församlingarna. Vid läsningen ligger det nära till hands att ge teolog Sune Fahlgren rätt då han i Sändaren (23 februari) säger att ”baptisterna är de stora förlorarna” vid bildandet av Equmeniakyrkan."

Varför dessa undanglidningar?
- Olof Edsinger i Världen idag - "Det här är sannerligen inte statsministerns vackraste stund.” Så skrev Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl på twitter apropå Anna Hedenmos intervju med Stefan Löfven i söndagens Agenda.
   Som så ofta annars var huvudfrågan den svenska migrationspolitiken, och Hedenmo försökte förgäves få statsministern att medge att han hade tagit i lite för mycket i sina fördömanden av föregående regerings tal om ”volymer” och att det kan behövas någon form av gräns för Sveriges flyktingmottagande. Något som ju även nuvarande regering säger, om än med andra ord."

Svenska kyrkans ledning kritiseras i rapport
- Sändaren - "Svenska kyrkan är en av landets största opinionsbildare, som ägnar sig åt frågor som medlemmarna inte tycker är viktiga. Det hävdar tankesmedjan Timbro som nu släpper en rapport som kritiserar kyrkan för att vara för vänstervriden.
   Det är Annika Borg, präst och teolog, och Eli Göndör, på Timbro, som står bakom Omvägen om Gud. Syftet med rapporten är att undersöka om kyrkans ledning leder kyrkan som medlemmarna tycker att man ska göra.
   Enligt Annika Borg och Eli Göndör gör Svenska kyrkan inte det som medlemmarna vill: "För det första sker opinionsbildningen i frågor som, med alla rimliga definitioner, ligger en bra bit ifrån vad som kan anses vara kyrkans kärnuppgifter. För det andra görs det med en tydlig slagsida åt vänster."
   Tankesmedjan Timbro stödjer sina slutsatser på dels två undersökning av medlemmarnas åsikter, dels på en genomgång av Svenska kyrkans pressmeddelanden."


Kjendiskokk forteller om sin kristne tro
- Norska Dagen - "Den prisbelønte norske kokken Tom Victor Gausdal som for tiden også er dommer i programmet Top Chef Norge på TV2, forteller åpent om sin kristne tro. Kjendiskokken håper flest mulig serverer lam på middagsbordet i påsken som et symbol på påskeunderet.
Det er i et intervju i Krigsropet, Frelsesarmeens magasin, at Tom Victor Gausdal forteller hva den kristne troen betyr for ham, og at han allerede som 10-åring bestemte seg for å tro på Gud.
I en hektisk hverdag handler mye av tiden om matlaging i restauranten hvor han er daglig leder, men den kristne troen har en minst like sentral plass i hverdagen hans.
– Tro betyr alt for meg. Mer og mer. Det er lettere å forstå livet når jeg har en tro. Da er jeg ikke redd for døden heller. Og for meg er den gode maten, mangfoldet blant matvarene, en del av skaperverket, understreker Gausdal."


Chosen to be a soldier
- John Cleary in JAC online .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar