Dagens Nyheter

21 mars 2016

Nyhetsflödet måndag den 21 mars

Den gångna veckans viktigaste nyheter från OMNI

Jagad sedan Parisattackerna – greps på fredagen
● UTRIKES Efter fyra månader på flykt kunde ”Europas mest jagade man” gripas. Salah Abdeslam tros vara den enda överlevande bland de terrorister som utförde attackerna i Paris i november och dödade 130 människor. Abdeslam, som greps vid en stor polisinsats i Bryssel på fredagskvällen, har förts till ett belgiskt högsäkerhetsfängelse i väntan på besked om utlämning till Frankrike.
Läs mer om Parisattackerna

Stora nyhetssajter nere – hotades före attacken
● INRIKES En massiv överbelastningsattack slog på lördagskvällen ut flera av Sveriges stora nyhetssajter. Aftonbladet, Expressen, DN, SvD och DI var bland de drabbade. Attacken föregicks av ett hot på Twitter. Händelsen beskrivs av många som en attack mot det fria ordet och mot samhället i stort. Kritiker menar att den är ett bevis på att mediebolagen är undermåligt skyddade.
Läs mer om medieattacken

Klart: EU skickar flyktingar till Turkiet
● POLITIK I fredags enades EU-ledarna om att skicka tillbaka flyktingar som inte söker asyl i Grekland till Turkiet, i utbyte mot att EU omplacerar flyktingar som nu lever i Turkiet. Planen, som mött stark kritik från hjälporganisationer, skulle ha trätt i kraft redan i dag men dröjer tills Grekland fått assistans från andra europeiska länder.
Läs mer om flyktingkatastrofen

Misstänkt terrormedhjälpare hade bott i Sverige
● INRIKES Vid en antiterrorräd utanför Bryssel på tisdagen tros den 35-årige Mohamed Belkaid ha dödats. Han misstänks ha varit en medhjälpare till Salah Abdeslam och haft en direkt koppling till Parisdåden. Belkaid var skriven på en adress i Stockholm och hade dömts för småbrott i Sverige men inte utretts för terrorism. Han ska ha anslutit sig till terrorgruppen IS i Syrien för att bli självmordsbombare.
Läs mer om Parisattackerna

Två blodiga dåd på en vecka i Turkiet
● UTRIKES Ett självmordsdåd som dödade fem personer, inklusive gärningsmannen, genomfördes på lördagsförmiddagen på en populär turistgata i centrala Istanbul. Dna-tester visar enligt turkiska myndigheter att dådet utfördes av en medlem av terrorgruppen IS. Det är bara en vecka sedan 30 människor dödades av två självmordsbombare i Turkiets huvudstad Ankara, ett dåd som en väpnad kurdisk grupp tagit på sig.
Läs mer om våldet i Turkiet

Sverige offer för rysk psykologisk krigföring
● INRIKES Ryssland bedriver ett psykologiskt krig mot Sverige i syfte att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut. Det slog Säpo fast i sin årsrapport. Förutom att ett tiotal ryska agenter verkar i landet försöker Ryssland även påverka medier via kommentarsfält.
”Vi ser att det finns en hög grad av desinformation, en blandning av fakta och fiktion från rysk sida i deras sätt att informera”, sa utrikesminister Margot Wallström.
Läs mer om Säpos årsbok

Ryska styrkor lämnar Syrien
● UTRIKES Merparten av de ryska styrkorna ska lämna Syrien, meddelade president Vladimir Putin i måndags.
”Vi har åstadkommit en total vändning i kampen mot internationell terrorism”, sa han.
FN-källor sa till nyhetsbyrån AFP att det ryska tillbakadragandet kan komma att underlätta fredsprocessen i kriget som nu pågått i fem år och tvingat miljontals människor på flykt.
Läs mer om Syrienkriget

Partierna överens om amorteringskrav
● EKONOMI Regeringen och allianspartierna är överens om en ny utformning av amorteringskravet som ska träda i kraft den 1 juni i sommar. Experter spår att bopriserna nu kan stiga fem till tio procent, framförallt i Stockholm.
”När vi vet att det kommer ett lagkrav som kräver något av oss så köper vi gärna innan de nya kraven kommer”, sa sparekonomen Claes Hemberg vid Avanza till Aftonbladet.
★ Läs mer om amorteringskravet

Jordbävning skakade norra Sverige
● INRIKES Sent på lördagskvällen inträffade något så ovanligt som en kännbar jordbävning i Sverige. Skalvet, med epicentrum i Bottenviken, uppmättes till mellan 3,9 och 4,2 på Richterskalan.
”Hela huset skakade, ungefär som att en jättestor lastbil kört förbi”, sa Lovisa Sjölund från Boden till Expressen.
Läs mer om jordbävningen i Bottenviken

Kent lägger av efter 26 år
● KULTUR I måndags bekräftade den svenska rockgruppen Kent att de lägger ner i slutet av 2016 – efter 26 år tillsammans.
”Det här är slutet för att de bästa av alla gårdagens och morgondagens fester har ett avsked i sig”, skrev bandet själva.
Biljetterna till turnéfinalen sålde slut på nolltid och ytterligare ett konserttillfälle lades till turnéplanen.
Läs mer om Kents sista album 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar