Dagens Nyheter

9 mars 2016

Nyhetsflödet onsdag den 9 mars

Svenska kyrkan i otakt med sina medlemmar
- Dagen - "Svenska kyrkan lägger mycket energi på frågor som har med klimat, miljö, politik och behov i andra länder att göra.Samtidigt vill medlemmarna att kyrkan ska prioritera lokalt stöd för utsatta och religiös verksamhet, exempelvis själavård och att sprida det kristna budskapet.
   I en helt ny rapport granskas hur väl Svenska kyrkans ledning agerar i enlighet med medlemmarnas önskemål samt om kyrkans verksamhet kan anses ligga i linje med medlemmarnas förväntningar. Och det är en dyster bild som målas upp.
   ”Mycket tyder ... på att Svenska kyrkan på biskopsnivå agerar som en politisk, opinionsbildande aktör från vänster gentemot sina medlemmar, snarare än representerar dem och verkställer deras preferenser – en struktur som för tankarna till ett toppstyrt parti.”

Kvinnor ska inte utnyttjas som ”behållare”
- Ledare i Världen idag - "Sverige ska inte tillåta surrogatmoderskap – förutsatt att den särskilda utredningen om ”olika vägar till föräldraskap” som överlämnats till justitieminister Morgan Johansson, följs. Eva Wendel Rosberg, lagman i Malmö tingsrätt, har under tre års tid haft uppdraget att överväga ”olika sätt att utöka möjligheterna för ofrivil­ligt barnlösa att kunna bli föräldrar”. Något oväntat blev det ett nej till surrogatmoderskap. TillSveriges Radios Studio Ett berättade Rosberg att man påbörjade utredningen med inställningen att vilja svara ja, men att man sedan ”landade i ett nej”, framför allt på grund av de allvarliga kunskapsluckorna som finns om konsekvenserna för surrogatbarnen på sikt, risken för påtryckningar och problematiken kring att surrogatmodern har en ångerrätt att behålla barnet."

 Judarnas hemland
- Ingemar Olsson i Sändaren - "Om Hitler hade lyckats förinta alla judar … Då hade vi aldrig fått möta PG Gyllenhammar, Jerzy Einhorn, Göran Rosenberg, Barbara Streisand, Bob Dylan, Paul Simon, Woody Allen och många andra. Och landet Israel hade inte funnits.
   Hitlers ”slutgiltiga lösning” föddes förvisso i en sjuk hjärna, men han lyckades ändå övertyga många att det var rätt att döda sex miljoner judar i utrotningsläger. I dag finns 13 miljoner judar kvar — hälften i Israel, nästan lika många i USA, resten spridda över jorden.
   Försök till ”etnisk rensning” — med ras och religion som förevändning — har alltid skett och sker än.
   Av nån anledning har judar alltid varit särskilt utsatta."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar