Dagens Nyheter

7 mars 2016

Nyhetsflödet måndag den 7 mars

Veckans viktigaste nyheter från OMNI

Trump och Clinton allt närmare segern
● UTRIKES De stora segrarna efter veckans primärval under ”Super Tuesday” och ”Super Saturday” är republikanen Donald Trump och demokraten Hillary Clinton.
Även om republikanen Ted Cruz vann två av de tre nomineringsmötena på lördagen, menar bedömare att loppet snart är kört för Trumps utmanare.
Även Clintons konkurrent Bernie Sanders vann två av lördagens tre val, men Clintons försprång är fortfarande stort.
Läs mer om primärvalen i USA

Analys: Bara Clinton kan stoppa monstret
● UTRIKES Trump är ett Frankensteins monster som det republikanska partiet själva har skapat, skriver Jonathan Freedland i en debattartikel i The Guardian. Han drar slutsatsen att de inte längre kan stoppa honom – det kan bara demokraternas Hillary Clinton.
Samtidigt skriver SVT:s utrikespolitiske kommentator Bo Inge Andersson att den republikanska partielitens desperata försök att hejda Trumps framfart visst tycks ha gett skjuts åt utmanaren Ted Cruz.
Läs mer om primärvalen i USA

Regeringen vill dra in bidrag vid nekad asyl
● INRIKES Rätten till boende och dagersättning ska dras in så snart en asylsökande har fått nej på sin ansökan om att stanna i Sverige. Det förslaget klubbade regeringen på torsdagen.
–  Vi behöver de här platserna till andra som är asylsökande, sa migrationsminister Morgan Johansson (S) efteråt.
Förslaget skickas nu på remiss till lagrådet.
Läs mer om svenskt mottagande

Migrationsverket begär 28 miljarder extra
● INRIKES Det stora antalet asylsökande det senaste året har spräckt Migrationsverkets budget. I veckan begärde myndigheten drygt 28,4 miljarder kronor extra för i år och drygt 32 miljarder kronor extra för nästa år.
”Migrationsverket förvaltar nu ett system som hyser fler människor än det bor i Sveriges femte största kommun”, konstaterar generaldirektören Anders Danielsson i budgetunderlaget till regeringen.
Läs mer om svenskt mottagande

Storbråk mellan Apple och FBI om krypterad Iphone
● UTRIKES FBI:s begäran att Apple ska låsa upp en Iphone har blåst upp till en juridisk storstrid, skapat integritetsdebatt och massiva demonstrationer. Den telefon FBI vill komma åt användes av terroristerna som dödade 14 människor i San Bernardino i Kalifornien i december.
Till och med FN har lagt sig i bråket och avråder FBI från att ”öppna Pandoras ask”. Myndigheternas rätt att kräva avkryptering av telefoner är nu en fråga för domstol.
Läs mer om Apples strid med FBI

Tuffaste sanktionerna mot Nordkorea på 20 år
● UTRIKES FN:s säkerhetsråd röstade i veckan unisont igenom vad som beskrivs som de tuffaste sanktionerna mot Nordkorea på 20 år på grund av landets kärnvapentester.
Svaret från Pyongyang blev sex nya projektiler ut i havet. Samtidigt beordrade ledaren Kim Jong-Un sin militär att vara beredda att avfyra kärnvapen ”när som helst”.
Läs mer om Nordkoreas kärnvapen

Victoria och Daniel tog hem en Oscar
● INRIKES I onsdags kväll fick kronprinsessan Victoria och prins Daniel tillökning i familjen.
– Det känns fantastiskt, sa Daniel känslosamt om parets nyfödde son under en pressträff vid Karolinska sjukhuset.
Vid en konselj dagen därpå avslöjade kungen att barnet ska heta Oscar Carl Olof och få titeln hertig av Skåne. Oscar tar plats tre i successionsordningen efter mamma Victoria och storasyster Estelle.
Läs mer om nyfödde prinsen

Svensk tillväxt starkare än väntat
● EKONOMI Tillväxttakten i den svenska ekonomin är betydligt högre än förväntat, visade siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, i veckan. BNP-tillväxten på 1,3 procent under fjärde kvartalet var nästan dubbelt så hög som analytikernas prognos.
– Det är en stark siffra och det är välkommet att exporten är så stark, säger Roger Josefsson, chefsekonom på Danske Bank, till Bloomberg.
På årsbasis låg tillväxttakten på hela 4,5 procent.
Läs mer om den svenska tillväxten

Wikander tog första svenska statyetten på 40 år
● NÖJE & KULTUR Det var inte bara Daniel och Victoria som tog hem en Oscar i veckan. Alicia Vikander belönades med en Oscar i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats i ”The Danish Girl”. Därmed blev hon den första svenska skådespelare som vunnit en statyett på 42 år då Ingrid Bergman tog sin tredje.
– Det är större än något jag kunnat drömma om, sa Vikander till TT efteråt.
Läs mer om Oscarsgalan 2016

Aregawi utreds för dopning – stängs av från OS
● SPORT Den svenska löparstjärnan Abeba Aregawi stängdes i veckan av i fyra år efter att hennes urinprov visat sig innehålla dopningsklassade ämnet meldonium. Preparatet har bara funnits på IAAF:s lista över förbjudna substanser sedan den 1 januari i år.
Enligt uppgifter till Sportexpressen kan det betyda att Aregawi – som gjorde A-provet i mitten av januari – kan få ett lindrigare straff.
Läs mer om turerna kring Aregawi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar