Dagens Nyheter

5 mars 2016

Nyhetsflödet lördag den 5 mars

Erik Helmerson: Var finns feminismen?
- Ledare i Dagens Nyheter - "Sveriges ”feministiska utrikespolitik” skapar känslor. Sedan statsrådet Margot Wallström lanserade begreppet har det varit svårt att urskilja vad som låtit mest i kommentarskören: jublet eller hånskrattet...
   Att erkänna Palestina, som regeringen snabbt gjorde, är inte ett självklart lyft för världens kvinnor."

Barn - ingen rättighet
- Ledare i Hemmets Vän - "Det finns i den mänskliga naturen. Vi vill ha barn. Denna längtan är både relationell och biologisk. Kärleken och lusten skapar längtan. Vi ser oss själva i barnet som står oss nära. Vi bygger en familj och formar ett samhälle tillsammans med våra barn. Men människans längtan efter barn har också med biologin att göra. Inte bara så att det rent biologiskt behövs en man och en kvinna för att barn skall bli till och kunna födas, mänsklighetens långsiktiga överlevnad förutsätter barn.
   Barn är dock inte en mänsklig rättighet. Barn är en gåva. Det är den klassiskt kristna värderingen. Men i takt med den medicinska utvecklingen och vår förändrade syn på sex och samlevnad, på familj och föräldraskap är det lätt att synen på barn förändras så att vuxna till vilket pris som helst skall ges möjlighet till föräldraskap. Det märks inte minst i den förändrade synen på barn i homosexuella relationer. Numera kan personer av samma kön adoptera. Biologin får stå tillbaka för vuxnas längtan. Barns rätt till både en mamma och en pappa förbises."

Pelle Hörnmark blir Europas pingstledare
- Världen idag - "I torsdags kväll valdes Pelle Hörnmark till ledare för den europeiska pingströrelsen. – Återevangeliseringen av Europa finns överst på mitt hjärta, säger han.
   Pentecostal European Fellowship (PEF) samlar 53 pingströrelser i Europa. Mellan onsdag och fredag samlades delegationer från de olika rörelserna till en ledarkonferens i Zagreb i Kroatien, för att bland annat välja en ny styrelseordförande för hela arbetet. Fyra nationella samfundsledare stod till förfogande för uppgiften. Pelle Hörnmark blev vald med 47 av 87 röster. Därmed efterträder han den nuvarande ordföranden Arto Hämäläinen.
   Redan för tre år sedan fick Pelle Hörnmark, som avgår som svensk pingstledare senare i vår, frågan om att leda PEF."


Troens verb
- Fra Jostein Nielsens blogg - "Det er en spennende tanke dersom troens verb er å tro, for det styrker tanken om at tro er en reaksjon. Men når jeg skriver om troens verb, er jeg ikke primært ute etter ett verb, men at det å tro er noe vi gjør og noe som hender hele tiden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar