Dagens Nyheter

19 mars 2016

Nyhetsflödet lördag den 19 mars

Är övriga medier värdeneutrala?
Ruben Agnarsson i Inblick - "Vi lever i en tid då budskapen sköljer över oss som aldrig någonsin tidigare. Utan att vi alltid tänker på de nyheter som förmedlas, gör bilderna, löpsedlarna och rubrikerna hela tiden anspråk på vår uppmärksamhet. Inte sällan vill de – om än underförstått – få oss att absorbera en verklighetsbeskrivning som har sin givna ideologiska förankring.
   Att göra sin röst hörd i detta brus av röster är inte alltid lätt. Det verkar nästan som att ju fler mediekanaler vårt informationssamhälle har fått och ju mer tid vi tillbringar med att konsumera olika massmedier, desto smalare blir utrymmet för mångfald och alternativ.
   Kanske är det journalisternas trygghetsbehov som gör att de ropar i kör och nyhetsbevakningen lätt förfaller till flockbeteende. ”Mediedrev” har blivit ett begrepp."

Sverige nekades möte med Israel – igen
- Världen idag - "Nej, relationen mellan Israel och Sverige tycks inte ha tinat upp nämnvärt. Utrikesdepartementets kabinettssekreterare Annika Söder nekades i veckan ett möte med den israeliska sidan, rapporterar Ekot.
   Det var när Annika Söder besökte den palestinska ledningen på Västbanken som hon också sökte att få till ett möte med sina kollegor i Israel. Detta fick dock ett nej. Officiellt handlade det om ”kalenderproblem”...
   Söders resa är det första svenska besöket på hög politisk nivå hos den palestinska ledningen sedan Sverige erkände den palestinska staten. Utrikesminister Margot Wallström (S) är portad från officiella besök i Israel efter att ha gjort flera uttalanden som enligt vissa israeliska företrädare gränsat till antisemitism."

Orden dödar budskapet
- Ledare i Hemmets Vän - "Presidentkandidaten Donald Trumps upprepade, hätska utfall och provocerande påstående för att göra ”Amerika stort igen” mötte oväntat motstånd förra veckan när Trumps valmöte i Chicago fick ställas in. Demonstranter mot Trump och stödtrupper för honom hamnade i öppen konflikt med varandra. Säkerheten för både Trump och åhörare var hotad. Hela presidentvalskampanjen i USA väcker viktiga frågor också här i Sverige. Var går gränsen för vad som sägs offentligt utan att begränsa yttrandefriheten? Lärdomar också från svenska valrörelser när det går snett finns att hämta.
   Det finns inget försvar för dem i Chicago som försökte stoppa Trumps valmöte. Han må ha provocerande, märkliga åsikter, men han har rätt att framföra dem. Det är lite av yttrandefrihetens princip: ”Jag gillar inte dina åsikter, men jag står upp för din rätt att säga dem.”
Våld för att skapa utrymme för vissa åsikter eller för att stoppa dem, gagnar inte ett demokratiskt samhälle."

Annars är man en liten lort
- Joel Halldorg i Dagen - "Det måste finnas moraliska övertygelser som bär kulturen.Vad ska ett samtal om moral baseras på i Sverige 2016? Inte Bibeln, får vi ofta höra, eftersom man inte ska blanda religion och politik.
   Men nu börjar också deklarationen för mänskliga rättigheter sitta löst. En del politiker säger att de vill slakta värnandet av asylrätten, andra slaktar den i praktiken genom att låta Turkiet ansvara för den.
   Vad återstår? Kanske vårt nationalhelgon, Astrid Lindgren? Hon som skrev att en del saker måste man göra, även om de är farliga. För annars är man ingen människa utan bara en liten lort."

Mange mennesker strever med å tro fordi de stiller feil spørsmål!
- Fra Jostein Nielsens blogg - "Jeg våger en sterk påstand i dag, og jeg tror det er bibelsk belegg for overskriften. Jeg vet at det er mange mennesker som ønsker å tro, men som ikke får det til. Til dere vil jeg gjerne si: «Unnskyld!». Jeg og andre troende kan ha bidratt til å skape forvirring, slik at du nærmer deg troen med feil spørsmål."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar